Tehtiin pikavisiitti Kööpenhaminaan viime viikonloppuna, kun kotimaassa vietettiin pyhäinmiestenpäivää. Juu, ei ollut paras turistisesonki; vettä satoi lähes koko ajan! Matkan funktio olikin enemmän toimia huoltojoukkona, kun vietiin mm. talvivaatteita nuorisolle, joka muutti syksyllä Kööpenhaminaan jatkamaan opiskelujaan. Säätilan vuoksi skipattiin moni nähtävyys ja keskityttiin olennaiseen: ruokaan!
Perjantai aloitettiin myöhäisellä aamiaisella viihtyisässä, kuulemma varsin tyypillisessä kööpenhaminalaisessa pikkukahvilassa nimeltä
Vi modtes gennem ruden, osoitteessa Heimdalsgade 6. Kaikki oli erittäin maukasta ja kauniisti koristeltua, parhaita elämyksiä tällä reissulla!
Jaettiin kaksi Chef's breakfastia neljään pekkaan ja ruokaa oli juuri sopivasti, pärjättiin pitkälle iltapäivään. Herkullista avokadoleipää, sopivasti mausteista ihanan pehmeää hummusta, kylmäsavulohta, hilloa, juustoja ja kuivattua viikunaa, tuoretta leipää, hyvää kahvia...mitä muuta aamiaiselta voi toivoa?
Paludan Bogcafe´ on vanhan idyllisen kirjakaupan ja kahvilaravintolan yhdistelmä. Siellä oli mukava lepuuttaa jalkoja ja nauttia juomia. Pantiin muuten merkille, että useimmat kahvilat ja ruokapaikat olivat hyvin suosittuja ja lähes täynnä myös keskellä perjantaipäivää.
Matkan aikana poikettiin kaksikin kertaa
TorvehallerneKBH:ssa, kauppahalleissa , jotka on rakennettu pienelle aukiolle muutama vuosi sitten. Kaksi vierekkäistä lasihallia pitää sisällään yli 80 kauppaa, joissa myydään juustoista lihaan, suklaasta keittiöveitsiin, kahviloita ja viinibaareja tapaksineen. Hallien välisessä ulkotilassa tiskit notkuvat upeista hedelmistä ja vihanneksista. Tuoreita sieniä oli tarjolla kattava valikoima herkkutateista lähtien! Ihana ihana paikka!
Juustopuodista ostettiin juustoja ja niitä maisteltiin patongin kera myöhäisenä lounaana. Iltasella pistäydyttiin vielä
Durum Barissa Norrebrogade:ssa, kebab-ravintolassa, jossa oli niiin hyvät falafel-pyörykät, ettei ole todellista! Durumit, ohuet leivät, johon ruoka kääräistiin ja pita-leivät ovat myös itse tehtyjä. Takeaway-paikan hintalaatusuhde on kyllä kohdillaan eikä paikkaa ole turhaan kehuttu Kööpenhaminan parhaaksi, kuten
täällä!
Kööpenhaminan tämän hetken ehkä trendikkäimmällä kadulla, Jaegersborggade:lla, sijaitsee suosittu
Grod, puuro-ravintola, sekä
Retro, kahvila, jossa työskentelee vapaaehtoisia. Kadun toisessa päässä on perinteikäs pieni ja erittäin suosittu leipomo
Meyers Bageri. Kaikki on leivottu ekologisista ja aidoista raaka-aineista.
Maistettiin useampaa sorttia makeita leivonnaisia. Kanelipullaa, mantelipullaa, suklaapullaa! Huh, ihania, mutta niin täyttäviä, sillä voissa ja sokerissa ei ole säästelty. Parasta oli tuo unikonsiemenillä koristeltu kierre toiseksi ylimmäisellä rivillä vasemmalla!
Ravnsborggade:lla sijaitsee antiikki- ja vanhaintavarain liikkeiden keskittymä. Mikä ihana paikka ruokabloggarille! Vanhojen astioiden ja tavaroiden hypistely alkaa kuitenkin väsyttää, joten hyvä oli levähtää kahvilaravintola
Cafe Gavlen:ssa, siinä nurkilla, ja korvata pientä nestehukkaa. Ruoka-annoksetkin näyttivät herkullisilta.
Kööpenhaminassa ollaan ajan hermolla ja oikeastaan edellä kävijöitä kun puhutaan ruokakulttuurista. Paikallinen Street food-halli,
Papiroen, on kokemisen arvoinen. Lauantai-iltapäivänä paikka oli niin täynnä, että istumapaikkaa oli vaikea löytää. Kojujen katuruokavalikoima on laaja. Maistettiin varraslihaa ja makkaraa brasilialaisesta keittiöstä, korealaista katuruokka ja surf'n turf burgeria bataattiranskalaisilla. Ei hassumpaa!
Huhutaan, että halli suljettaisiin parin vuoden sisällä, kun tämä genre alkaa olla niin nähty. Saapa nähdä.
Meatpacking District, lihapakkaamot Vesterbrossa, on kuuminta hottia Kööpenhaminan ravintola- ja yöelämässä. 1930-luvulla rakennetut valkeat rakennukset on muutettu ravintoloiksi, baareiksi ja gallerioiksi. Lihaa pakataan edelleen alueen vanhemmissa, 1800-luvulla rakennetuissa punaisissa rakennuksissa. Alueen rakennukset ja jopa valomainokset on suojeltu.
Lauantai-iltana paikka oli hyvin vilkas ja valitsemassamme ravintola
Patepate:ssa oli melutason yltävä puheen sorina. Ruoka-annoksia joutui iltamyöhäänkin odottamaan pitkän tovin. Osa annoksista oli erittäin maukkaita, mutta esimerkiksi vaalea merkikala, mullet, kelttikala oli pettymys. Arvelimme kuitenkin että hintataso ja annoskoko oli enemmän kohdillaan kuin
Fiskebar:ssa, jota myös harkitsimme illallispaikaksi. Patepate:ssa valitsin muuten ruokajuomaksi pullon saksalaista pinot noiria (Oliver Zeter Spätburgunder 2013), joka yllätti positiivisesti ja toimi läpi koko aterian.
Kööpenhaminassa on tarjolla erilaisia ruokapaikkoja jokaiseen makuun. Tanska on possun tuottajamaa, ja lihaa on tarjolla yltäkylläisesti. Kasvissyöjän on hiukan vaikeampi löytää kaupoista edullisia ja monipuolisia raaka-aineita. Useimmissa ravintoloissa kasvisruokavaihtoehtoja on vain muutama.
Tarkkasilmäinen lukija varmasti huomasi, miten tanskalaisista nimistä puuttuvat ne tanskalaiset kirjaimet. En vaan osannut/ehtinyt niitä tähän löytää ja nehän eivät toimi nettiosoitteissakaan. Linkeistä ravintoloiden, paikkojen ja katujen nimet löytyvät oikein kirjoitettuna.
Kööpenhaminan reissun fiilistelyä, sateisesta säästä huolimatta, riittää vielä toiseenkin postaukseen, pysy linjoilla!