perjantai 4. lokakuuta 2013

Tryffelijäätelö ja sitruunamadeleinet

10 ruokalajin sieni-illallisen menua suunnitellessa oli selvää, että halusin myös jälkiruokaan sientä, tavalla tai toisella. Jostain mielen arkistoista putkahti esiin viileä tryffeliherkku. Pikaisella haulla sopivaa reseptiä ei tuntunut löytyvän, joten päätin muokata hyväksi havaittua jäätelöreseptiä. Laiskan ja jäätelökoneettoman kokin takuuvarma jäätelöohje sai mausteekseen tölkkitryffeliä, tryffeliöljyä ja -suolaa. Öljyn ja suolan määrää voi jokainen säätää haluamakseen, tarkkaa ohjetta on vaikea antaa. Ripaus, loraus, vielä hyppysellinen... Tryffelin tuoksu tuntui voimistuvan massan jäädyttyä. 10 hengelle tein tupla-annoksen, tosin vähempikin olisi riittänyt kaiken muun ruuan jälkeen. Jäätelö jakoi myös mielipiteet. Kaikki eivät myöskään pidä tuoreen tryffelin mausta, mutta siitä nauttivat ovat oiva kohderyhmä tälle jäätelölle. Sitruunainen madeleine antoi mukavasti kontrastia makeansuolaiselle voimakkaantuoksuiselle herkulle.

Tryffelijäätelö

5 dl kuohu- tai vispikermaa
purkki kondensoitua maitoa (400 g)
pieni säilötty tryffeli liemineen
tryffeliöljyä
tryffelisuolaa

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita kondensoitu maito joukkoon. Pilko tryffeli pieneksi ja lisää joukkoon liemineen. Mausta tryffeliöljyllä ja tryffelisuolalla niin, että saat mieleisesi maun.
Tarjolle laittaessa ripottele pinnalle hiukan tryffelisuolaa. Jos maku on liian vahva, laita sen sijaan sormisuolaa.
Tryffelisuolaa on väliin hankala saada ja niissä on eroja. Edellinen, mustasta tryffelistä tehty suola oli suosikkini, mutta purkin pohja ehti väljähtyä. Valkoisesta tryffelistä tehty suola on erimakuista, hiukan valkosipulista, vaikkei sitä tuoteselosteen mukaan olekaan käytetty.

Madeleinet

3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
100 g sulatettua voita

Vaahdota sokeri ja munat. Siivilöi joukkoon vehnäjauholeivinjauheseos. Lisää sitruunan kuori ja sulatettu voi. Laita pursotuspussiin ja pursota madeleinen tekoon tarkoitetulle pellille. Paista 200 asteessa 5-7 minuuttia. Koristele ennen tarjoilua tomusokerilla.



Hyvin istui myös omenapiirakan kaveriksi.

2 kommenttia:

  1. Jännittävä tryffeliresepti! Mitä tryffelilajia purkissa oli?

    VastaaPoista