tiistai 1. lokakuuta 2013

Makumatkalla Kari Aihisen mukana


Aina on aihetta juhlaan! Yksi upean syksyn kohokohtia oli Savoyn keittiöpäällikön, Kaappaus keittiössä -ohjelmasta tutun Kari Aihisen vierailu ravintola Os:ssa viime lauantaina.


Aihinen oli ottanut mukaansa Teemun kallan puolelle. Lisäksi keittiössä työskentelivät talon omat kokit Mikko, Jarkki ja Juuso.


Mukavaksi muistoksi menu, nimmareiden kera.
Viinit oli valittu jälleen taiten, kuten Os:ssa yleensä, kiitos Anun.
 Alkuun brittiläinen kuiva rosekuohuviini, tuoksussa hedelmäisyyttä ja toffeetakin.


Keittiön tervehdys, suppilovahveroita ja peuraa. Jälkimmäinen jäi alakynteen sienten intensiivisen maun rinnalla.


Kanadalaisen kampasimpukan kypsyys oli suussa sulavan täydellinen! Tattitoffeen maku oli erittäin intensiivinen ja rakenne upea. Briossimurua, fenkolia, pieniä kantarelleja, fermentoituja mustikoita ja anis- iisovinegretti. Fermentoidut mustikat, joiden teon saloihin Kari meidät opasti, saivat englantilaisen bacchus-rypäleestä tehdyn valkoviinin jälkimaun jatkumaan loputtomiin. Viinin tuoksussa aavistus mustaherukkaa, maussa ei kuitenkaan sauvingon blancille tyypillistä mustaherukan lehteä, enemmän ruohoinen. Tyylikäs. Ihana, ihana kokonaisuus!


Ruijan pallasta, kukkakaalipyreetä, paprikaratatouille, mustekalan musteella värjätty aioli ja sahramivinegretti. Haasteellinen ruijan pallas on parhaimmillaan 42-43 asteeseen kypsennettynä. Kala olisi kaivannut aavistuksen suolaa ja oli makuumme aavistuksen yli. Altesse-rypäleestä tehty tasapainoinen, ananaksinen ja mausteisen hedelmäinen valkoviini miellytti. Monterminodin tarhat ovat munkkien perustamat jo 1000-luvulla.


Väliruokana vadelmaa ja lakritsia.


Iberico-possua, linssicassoulet, kurpitsapyreetä, savustettua mantelia, ruusukaalia ja ruusukaalin lehtiä. Mielettömän hyvää valkosipulikastiketta. Melko tuoreen, hedelmäisen, hillityn tammisen punaviinin tanniinit pehmenivät juuri sopivasti rasvaisen possun myötä. Taisi olla pöytäseurueen suosikkiannos!

Juustot jäivät kuvaamatta. Tuhdin homejuuston ja voimakkaan, kypsän juuston nimet pääsivät unohtumaan. Yllättävän hyvin niille sopi kuiva ranskalainen valkoviini, jonka maku pyöristyi jopa hiukan makean suuntaan juustojen myötä.


Loisteliaan makumatkan täydellinen loppusoitto; maitosuklaaganachea, Savoyn hunajasta tehtyä jäätelöä, hunajakennoa, mustaherukkaa. Ranskalainen, portviinin tapaan valmistettu jälkiruokaviini sopi kyytipojaksi mainiosti.

Huippuilta erittäin hauskassa seurassa, kiitos Sari, Tanja ja Jukka! Kiitos koko Os:n väelle ja vierailevalle tähdelle ainutlaatusesta illasta omassa kotikaupungissa!
Ja Kari Aihinen on juurikin niin ihana kuin kuvista voi päätellä! Annosten esittelyn lisäksi illan päätteeksi kokilla riitti vielä aikaa jutustella asiakkaiden kanssa. Mutkaton, hauska, aivan ihastuttava!

Ja hei, niin tähän sopien: käy ihmeessä äänestämässä kurpitsarisottoni voittoon Oiva Pari Jacob's Creek Earth. Vine. Grape -luomuviinille kilpailussa! Löytyy osoitteesta www.facebook.com/Juomavinkki, klikkaamalla yläbanneria. Saatat voittaa unohtumattoman makumatkan ravintola Savoyssa!


5 kommenttia:

  1. No huh huh mikä blogipostaus jälleen! Hyvä sua! Kiva varmaan välillä hypätä vieraaseen pöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, erittäin kivaa! Olisin viihtynyt kyseisenä iltana kyllä tuossa keittiössäkin!

      Poista
  2. Ihania annoksia. Maistuisi varmaan mullekin yöpalana! Ja kyllä Kari on komee mies.

    VastaaPoista
  3. Ihanat ruuat. Ja superonnistunut potretti!

    VastaaPoista