maanantai 12. elokuuta 2013

Helppo kukkakaaligratiini

Välillä tulee lähdettyä ruokaostoksille tyhjällä päällä; josko vaikka kaupassa keksisi mitä laittaa. Tällä kertaa koppasin koriin kukkakaalin, perunoita ja kylmäsavulohta. Jos jotain nopeaa lenkin jälkeen.
Välillä väsyneenä (ja laiskana) ruokaa tulee laitettua vähän toistaitoisesti, sinne päin, ja joskus lopputulos on myös sen mukainen. Näillä fiiliksillä tällä kertaa syntyikin aivan loistava kukkakaaligratiini, johon hyvän maustamisvinkin antoi tytär. Rakeinen Dijonsinappi tuo muutoin hiukan imelään kukkakaaliin sopivaa hapokkuutta ja särmää. Maustepippuria kokeilin huvikseni hieromalla sitä hiukan kaalin pintaan, sen voi jättää poiskin. Nopeasti syntyvä herkku, johon ei tarvitse erikseen valmistaa valkokastiketta. Ja tulipahan testattua sekin, että kiertoilmauunissa perunavuokan valloitettua ritilän gratiini kypsyi ja ruskistui kauniisti uunin pohjalla.


Kukkakaaligratiini

1 kukkakaali
1 dl kermaa
1 dl täysmaitoa
2-3 dl juustoraastetta
2 rkl karkeaa Dijonsinappia
1  rkl vehnäjauhoja
mustapippuria, maustepippuria
suolaa, muskottipähkinää
1/2 sitruunan kuori raastettuna
tuoretta timjamia

Pilko kukkakaali isoiksi paloiksi, jätä kanta paloihin. Keitä n. 5 minuuttia reippaasti suolatussa vedessä, valuta ja laita sopivaan vuokaan. Pippuroi ja raasta sitruunankuorta päälle. Sekoita kerma, maito, juustoraaste ja loput aineet paitsi timjami. Maista, ennenkuin lisäät suolan, ettei mene liian suolaiseksi. Kaada seos kukkakaalin päälle, ripottele päälle timjamia ja paista n. 200-220 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes gratiini saa kauniin värin ja on kypsää. Täysin pehmeäksi kaalia ei kannata päästää.


Erittäin maukas kasvisruoka, joka nautittiin fenkolinsiemenillä, basilikalla ja valkosipulilla maustettujen perunankuorien ja kylmäsavulohen kera.

4 kommenttia:

  1. Välillä oma pää ei sytytä edes siellä kaupassa, mutta sinun lautasellesi päätyi ihania herkkuja! Kiva versio kukkakaaligratiinista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija! Ei aina sytytä, eikä tarvitsekaan! Mutta tämä oli hyvää!

      Poista
  2. Herkullisen näköinen annos :) Ei sitä aina tarvitsekaan kikkailla mitään ihmeellistä. Kukkakaaligratiini on aina hyvää ja maistuvaa. Itsekin ajattelin kokkailla kukkakaalista lisäkettä loppuviikosta :)

    VastaaPoista