sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kokkikurssilla Männistössä

Viikko takaperin toteutettiin jo aikaa sitten keväällä sovittu kokkikurssi. Kuuden naisen porukka kokkasi fiilistellen lähemmäs puoli vuorokautta.
 Näköalat asunnosta ovat huikeat. Samoja maisemia kerrosta ylempää ihailee 8-pallo -elokuvassa Pirkka-Pekka Petelius.


 Kompaktin, mutta kuitenkin avaran ja valoisan kerrostaloasunnon keittiössä ja ruokasalissa kaikki mahtuivat työskentelemään. Alkuun emäntä oli varannut pientä maistuvaa purtavaa tervetuliaisjuoman kera. Puolitoistatuntinen hurahti nopeasti omaa ruokafilosofiaa, ruokahistoriaa ja tärkeitä perusvälineitä esitellessä. Maustamisesta oli toivottu vinkkejä. Jyrki Sukulan opein: sopivassa suhteessa suolaa, happoa, kärkeä ja ripaus makeutta. Maistellen ja taas maistellen. Raaka-aineiden perusmakuja kunnioittaen ja yrttejä, mielellään tuoreita. Etniset ruuat tietysti asia erikseen.


Osallistujat olivat toivoneet kolmen ruokalajin makumatkaa sesongin raaka-aineet huomioiden. Pari klassikkoa, juustokohokas ja creme brulee nousivat kärkeen. Päätettiin lisäksi pitää pastakoulu, jossa sekä kurpitsaricottaparmesan- että punajuuriricottagorgonzolatäyttesiä ravioleja


Rippilahjaksi kurssin tädiltään saanut Essi oli elementissään keittiössä; selvästi ainesta ja kuka tietää, ehkä tulevaisuus ravintola-alalla? Pastan mankeloiminen sujui mallikkaasti.


Kahdella pastakoneella syntyi tulosta nopeasti ja kaikki taikinat pistettiin sileiksi. Yhdessä kokkaaminen on hauskaa!


 Yhteispelillä ilmakuplat pois ravioleista.


Taukojumppaa vai keittiötv?


Kohokkaiden kohtalo kiinnosti kaikkia.


Ylimääräisenä yllätysruokalajina amuse bouche: pannulla käytetty saaristolaisleipäsiivu, vuohenjuustopaloja, jotka on kieritetty punajuuri- ja kurpitsatomussa. Punajuuri- ja kurpitsasiivut ensin kuivuriin ja sitten hienoksi.


Pääruoka. Raviolit keitettiin punajuuri- ja porkkanamehussa, idea uusimmasta Glorian Ruoka- ja Viinilehdestä, omilla variaatioilla. Lisäksi suppilovahveroita, persiljapestoa ja mantelimaitoa, jonka vaahdotin gourmet-sifonilla. Ripaus sitruunankuorta, parmesaania ja tattiöljyä kruunasivat huikean makumatkan.


Essin toiveesta creme brulee, jonka hän sai itse valmistaa ja maistoi ensimmäistä kertaa. Olisittepa nähneet sen autuaan onnellisen hymyn Essin kasvoilla tätä nautiskellessa!


Eihän me niin vähällä päästy! Emännän taikomaa suussa sulavaa mutakakkua ja vadelmia, kahvin kanssa! Tämän jälkeen oli pakko siirtyä vaaka-asentoon vähäksi aikaa.


Kokattiin yhdessä, iloisella mielellä ja kaikille jäi hyviä vinkkejä sekä varsin täysinäinen vatsa kotiin viemisiksi. Ruokalajeille valitut viinit toimivat kokonaisuudessa hienosti.
Reseptejä ja viinivinkit tulevassa postauksessa. Creme bruleen perusohje täällä, sitruunaruohon tilalla perinteinen vaniljatanko halkaistuna, siemenet raaputettuna.
Kiitos emännälle ekstratarjoilusta sekä upeista puitteista! Kiitos kaikille ihanille osanottajille, nautin päivästä täysin siemauksin!

3 kommenttia: