maanantai 22. kesäkuuta 2015

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

Helppo tomaattipiirakka, herkullinen tomaatti-vuohenjuustopiirakka tai hienommin ranskalainen tomaattipiirakka maistuu erityisesti nyt kun kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan! Tomaattipiirakka sopii vaikkapa rippijuhlien suolaiseksi tarjottavaksi tai kesäisen pyöräretken piknik-koriin. Upean punaiset ja keltaiset kirsikkatomaatit tuovat auringon keittiöön sateisenakin päivänä.
Kun alkukesä on ollut sateinen ja kolea, eikä lupaus omasta tomaattisadosta ole vielä kummoinen, on kauppojen hyllyille ilmestynyt kiitettävä valikoima erilaisia kotimaisia tomaatteja. Kirsikkatomaatit ovat oma suosikkini; pari kolme tomaattia on juuri sopiva suupala muutaman kerran päivässä aterioiden välillä tai niistä on helppo pyöräyttää lisukesalaatti tai yksinkertainen ruokaisa pasta. Kesällä kasviksia tulee muuten syötyä helposti suosituksia enemmän.
Nyt jos koskaan kannattaa suosia suomalaista sillä kotimaisilla tuotteilla saadaan Suomi nousuun! Tarvitaan kipeästi lisää työpaikkoja ja jokainen euro, joka jää kotimaahan lisää hyvinvointia. Omaa hyvinvointia lisää puhtaasti lähellä tuotettujen vihannesten nauttiminen. Tiesithän että sirkkalehtimerkki pakkauksessa takaa sen, että tuote on sataprosenttisesti kotimainen!


Värikäs tomaattipiirakka on helppo tehdä. Pohja on ranskalaisen pissaladiere-sipulipiirakan pohja, suolainen murotaikina. Taikina on helppo kaulita, kun sen antaa ensin jähmettyä viileässä. Kahden leivinpaperin välissä se on helppo kaulita ohueksi ja paistaminen onnistuu hyvin ja piirakka säilyttää muotonsa. Reunat jäävät sopivan rustiikkisiksi. Tuoreet yrtit ovat tomaattien lisäksi heikkouteni. En osannut päättää, mitä lajia laittaisin piirakkaani, joten laitoin hiukan kaikkea. Laita sinä suosikkiyrttiäsi!

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

pohja:

4 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
1 tl suolaa
1 dl kylmää vettä

täyte:

500 g kirsikkatomaatteja (punaisia ja keltaisia)
1 purkki creme fraiche
100 g pehmeää vuohenjuustoa
suolaa, pippuria
kuivattua valkosipulia myllystä
chiliä (tuoretta tai kuivattua)
hyppysellinen sokeria
oliiviöljyä
tuoreita yrttejä
parmesaania raastettuna

Nypi jauhot, voi ja suola kulhossa ja lisää lopuksi vesi tai tee taikina yleiskoneella. Kääri kelmuun ja nosta puoleksi tunniksi jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen. Kauli jähmettynyt taikina hiukan piirakkavuokaa suuremmaksi kahden leivinpaperin välissä. Nosta vuokaan ja painele pohjalle ja reunoille. Laita päälle paistokuulia tai kuivia herneitä ja paista 200 asteessa (kiertoilma) n. 15 minuuttia. Ota piirakka uunista, poista päällimmäinen leivinpaperi. Tarvittaessa painele hiukan reunoja ja pistele pohjaa, mikäli se on kupruillut. Nosta uunin lämpö 220-225 asteeseen.

Levitä creme fraiche pohjalle, ripottele pinnalle hiukan suolaa, pippuria, hienonnettua tuoretta tai kuivattua chiliä ja valkosipulirouhetta sekä hiukan hienonnettuja yrttejä, esim. ruohosipulia, rakuunaa, timjamia ja lehtipersiljaa tai korianteria. Murustele vuohenjuusto pääle. Viipaloi kirsikkatomaatit 3- 4 osaan ja lado vuokaan. Ripottele hiukan suolaa ja hyppysellinen sokeria tomaattien päälle ja pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia, kunnes se on kypsä ja tomaatit ovat saaneet hiukan väriä. Raasta päälle parmesaania ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä.


Tomaattien kanssa sopii mikä tahansa yrtti. Lautasella ruohosipulia, sitruunatimjamia, basilikaa, lehtipersiljaa ja korianteria.


Paistokuulat pitävät piirakan ryhdissään esipaiston aikana. Kuivatut herneet käyvät myös mutta leivinpaperin päälle voi laittaa myös reilusti karkeaa suolaa.


Ripaus sokeria korostaa tomaatin makeutta, sen opetti jo mummovainaa. Oli muuten hyvä konsti saada lapset syömään lapsen suussa kovin hapokkaalta maistuvia tomaatteja!



Piirakka maistui hiukan jäähtyneenä taivaalliselta!


Mutta oikein hyvää se on vielä seuraavanakin päivänä.

Lisätietoa kotimaisista vihanneksista ja sirkkalehtimerkistä löydät täältä. Siellä näkyy olevan myös tomaattiaiheinen kilpailu, kannattaa osallistua!

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

2 kommenttia:

  1. Tomaattipiirakka on ihan parasta, olen kytännyt hyviä tomaatteja, mutta vielä ne ovat antaneet odottaa itseään. Söin Kreikassa pari viikkoa sitten viikossa varmaan viisi kiloa tomaatteja, niin supermakeita, että niitä ei voinut vastustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parikymmentä erilaista tomaatintainta on kasvamassa, mutta kesä on niin kolea, että saa nähdä, tuleeko satoa. Viime kesänä tomaatit kypsyivät vasta sisällä, mutta olivat todella hyviä. Kuopion torilta saa loppukesästä huikeita tomaatteja Kaikontarhan kojusta.

      Poista