maanantai 14. lokakuuta 2013

Matkoilla Skotlannissa: tunnelmia Glasgowsta


Jälleen matkalla Skotlantiin. Päätin säästää ja lentää Lontoon sijaan Amsterdamin kautta. No, säästö hiukan hupeni matkatavaramaksuun ja yöpymiseen Helsingissä. Mutta pääsinpä kerrankin bloggareille suunnattuun iltaan ja tapaamaan ihmisiä blogien takana. Lisäksi muutamana päivänä tuloaan tehnyt flunssanpoikanen unohtui kotipaikkakuntaa huomattavasti lämpimämpään Helsinkiin. Mikäs sen parempaa.


Jacob's Creek - kasvisruokakilpailuun osallistumiseni myötä sain kutsun Kasvisruoka- ja viini-maistelutilaisuuteen. Sopivasti myöhässä koetin ensin kuokkia pihan perällä ollutta toista tilaisuutta melko sujuvasti. Älysivät kuitenkin sopimattomuuteni. Löysinkin perille Pernod Ricardin tiloihin, jossa bloggarien esittely oli meneillään. Mukana oli monta tuttua blogia, valitettavasti kaikkia en ehtinyt jututtaa. Mutta mm. Ketun keittiössä, Aromipaja, Soppaa ja silmukoita, Viiniä ja ruokaa, Viva ciabatta , Lautasellesi ja Tiskivuoren emäntä saivat kasvot. Oikein mukavaa oli tavata! Viinien maistelun jälkeen saatiin oikein maistuvaa pientä purtavaa.Savoyn sommelier Antti Uusitalo alusti iltaa ja kertoili leppoisasti maisteltavista viineistä. Hauska idea antaa rypäleelle julkkiksen kasvot. Tempranillossa on luonnetta ja temperamenttia kuin Antonio Banderasissa ja riesling on monipuolinen, elegantti ja säteilevä kuin Audrey Hepburn... On muuten vielä viikon verran aikaa äänestää kisassa! Kurpitsarisottoreseptini äänestys löytyy täältä. Muistakaa äänestää!
Seuraavana aamuna iloinen Schipholin kenttä kutsui. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta; Hollanti on ylhäältä katsoen hyvin kaunis! Ruuhkaisella lentoasemalla oli suorastaan nautinnollista jonottaa, kerrankin!


Kaunis ja lämmin sää tuntui jatkuvan, tosin pilvien lomasta, Skotlannissa. Lämmintä vähintään 16 astetta. Ymmärrettävästi terassit täyttyivät aurinkoisella säällä, mutta kyllä täällä terassilla istutaan jo helmikuun koleudessa. Pientä fiilistelyä illan kattausta odotellessa. 


Brittiläiseen tapaan hotellien kylpyhuoneissa ei ole lämmitystä. Mitä turhaa maksaa aamiaisesta, kun kylmällä kaakelilla aamiainen säilyy raikkaana.


Nuoriso vaihtoi asuntoa edullisempaan. Monien kommellusten ja selkkausten jälkeen pääsivät vihdoin muuttamaan. Vanhaan kauniiseen rakennukseen rempatut yksiöt ja kimppahuoneet eivät valmistuneet ajoissa, niinpä moni asukas joutui asumaan hotellissa parikin viikkoa. Kuinka ollakaan, sain tismalleen saman huoneen, kuin nuorisoni tuona aikana! Kaikki ei ole vieläkään valmista ja selvää; kaikkeen kannattaa varautua ja vieraassa maassa kaikki on yleensä moninverroin mutkikkaampaa. Mutta sitkeästi pitää puolensa pitää. Uusi kämppä on valoisa pieni yksiö, loft-henkeen, kahteen suuntaan avautuvine suurine ikkunoineen. Näköaloista varoiteltiin, mutta minusta ovat hyvin viehttävät.Näitä pikkuruisia sisäpihoja on kyllä vaikea ymmärtää.


Taidetta.


Täällä päin ilmeisesti ajatellaan, että opiskelijoilla ei ole tavaroita. Säilytystilaa ei juurikaan ole ja huonekaluja on ollut pakko hankkia. Tällä kertaa asuntoon mahtui sentään ruokapöytä. Keittiö-seinäke on edellistä asuntoa pelkistetympi, kuitenkin uusi. Säilytystilaa siinäkin vähemmän kuin monessa huoneistohotellikeittiössä. Kokolattiamatto ulottuu tietenkin keittiöön. Ruokatavaroita ja astioita varten on jouduttu hankkimaan säilytystilaa. Onneksi on Ikea täälläkin. Valoisa kylpyhuone suurine ikkunoineen on huoneen kokoinen, äippä voisi hyvin siellä yöpyä käydessään...


Syntymäpäiväillallisten jälkeinen kosteanlämmin aamu oli ihan passeli lenkkeillä. Luentojen loputtua kävimme pikaisesti kaupungilla. Kävelykaduilla on aina jokunen musikantti.


Kohtuullista sushia lounaaksi.Glasgown ydinkeskustan kävelykatujen maisemissa oli markkinatyyliin koju toisensa perään herkkuja eri maista. Italialaisia leivonnaisia ostettiin mökkireissua varten maisteltavaksi.


Eräs hömelö unohtei cannolit ja muut makeat jääkaappiin. Syötiin sitten parin päivän vanhoina.Tomaattisipulifoccaciaa ja oliivijuustociabattaa lähti evääksi. Ensimmäinen ihan pullaa, jälkimmäinen oli hyvää.Vaikka nykyinen kämppä ei ole kovin kaukana edellisestä, kulmat ovat paljon viihtyisemmät ja kuvauksellisemmat.
Pubeja ja baareja riittää. Ja menoa riittää viikon jokaiselle illalle. Kotitalon ovelta vasemmalle jää kirkko, joka on nykyisin avoinna ainoastaan vihkiseremonioita ja vastaavia tilaisuuksia varten. Tästä startattiin toisena matkapäivänäni autovuokraamon kautta Ylämaalle Loch Lomondin rantaa seuraten. Parin päivän mielettömän onnistuneesta mökkilomasta ja kurvailusta Skotlannin kapeilla teillä voit lukea kotvasen kuluttua. Aikaisemmista matkoistani Skotlantiin: kuvia mehureseptin jälkeen, Stirling, ensimmäinen Glasgown reissu, ostoksia ja ruokaa. Harmikseni viime kevään kylmyydessä vietetystä päivästä Edinburghin kauniissa ja historiallisessa kaupungissa jäi postaamatta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti