Briossi, brioche, on ranskalainen, vaalea leipämäinen, kuohkea leivonnainen. Runsas kananmunien ja voin määrä antaa sille pehmeän ja kuohkean rakenteen. Siitä voi tehdä suolaisen tai makean ja myös siis lisätä täytteitä.
Taikinan voi tehdä käsin, mutta yleiskone helpottaa ja nopeuttaa. Ohje kannattaa tuplata, mikäli näitä nauttii iltapalaksi hyvässä seurassa ja hyvän juoman kanssa: nämä viedään käsistä! Ikean muffinssipellin kolot ovat juuri sopivan kokoisia, mutta mikä tahansa muffinssipelti käy, eikä ole välttämätön.
Tattibriossit
250 g jauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai hunajaa
30 g tuorehiivaa
3 kananmunaa
3 rkl maitoa
115 g voita
keltuainen voiteluun
kourallinen pari kuivattuja tatteja
150 g juustoa raastettuna (provolone, emmental ym.)
Laita jauhot, suola ja sokeri kulhoon. Murusta hiiva keskelle ja lisää kädenlämpöinen maito. Sekoita hiiva maitoon ja lisää kevyesti rikkivatkatut munat. Alusta taikinaa viitisen minuuttia. Lisää voita kuutioina vähän kerrallaan niin, että voi sekoittuu hyvin taikinaan. Vaihtoehtoisesti tee taikina yleiskoneella. Kelmuta taikina ja laita kulhossa jääkaappiin vähintään tunniksi, tai yön yli. Varaa riittävän iso kulho, taikina kohoaa reilusti.
Kauli jauhotetulla pöydällä pitkäksi ja kapeaksi suorakaiteeksi, jonka lyhy sivu on n. 15 cm. Murusta tattia päälle ja ripottele juustoraaste. Rullaa pötköksi ja leikkaa muffinssivuoan korkuisiksi paloiksi. Laita paperivuokiin ja muffinssipellin koloihin. Anna kohota puolisen tuntia. Voitele keltuaisella ja paista 12-15 200 asteisessa uunissa.
Jos tarkkoja ollaan, kuvan briossien täytteenä on myös yrtein maustettua paistettua broilerin rintaa ja mustia torvisieniä. Ei ulkonäkö juurikaan tattiversiosta eroa.
Aivan mahtavan kuuloinen ohje!
VastaaPoistaKiitos, toimii tosi hyvin!
Poista