tiistai 24. toukokuuta 2011

Mehukkaat hampurilaiset

Osallistun toukokuun ruokahaasteeseen tällä ohjeella; ihan peruspurilaisilla mennään. Näiden vahvuuksia ovat luomuliha ja maukkaat sämpylät. Hampurilaisten pitää maistaa hampurilaisille, sanovat lapset. Kotitekoisena tietää, mitä niissä on, ja mukaan voi ujuttaa terveellisempiä aineksia ja jotain uutta makuakin. Kun kaupan sämpylät ovat kuivia ja hampurilainen on muutenkin hankala syödä siivosti, saati sitten kun sämpylä on kovakuorinen, niin päätin kokeilla tehdä pehmeitä sämpylöitä. Rapeuttahan niihin saa grillissä, jos niin haluaa.


Liha on luomua; hirveä ja lammasta. Jos onnistuu saamaan lähiseudun lihaa ja jos vielä itse käsittelee sen alusta loppuun, irrottelee lihan ruhosta ja jauhaa sen, voi olla varma, että jauheliha on ihan ehtaa tavaraa, paistaminen on paistamista eikä keittämistä ja makukin on sen mukainen!

Hampurilaiskastikkeessa on valitettavasti lisäaineita, kuten ketsupissakin, mutta lopputulos oli niin pehmeä ja maukas, että nämä kastikkeet jäivät lähes koskematta.

Tästä annoksesta syö 6-8 nälkäistä.



Sämpylät

Tästä tulee 16-18 normaalikokoista sämpylää

juuri:
edellisenä päivänä sekoita nokare hiivaa, 1 dl vettä ja n. 1 dl vehnäjauhoja, jätä liinan alle lämpimään
seuraavana päivänä:
5 dl maitoa
35 g hiivaa
1 tl sokeria
2-3 tl suolaa
2 kananmunaa + 1 voiteluun
500 g vehnäjauhoja
330 g durumvehnäjauhoja

Lisää edellisen päivän juuri sekä hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää sokeri, kananmunat ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, lopeta jauhojen lisääminen, kun taikina on notkea, mutta tarttuu vielä sormiin. Vaivaa ainakin 10 minuuttia, lisää tarvittaessa vielä jauhoja. Kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa leivinpöydällä ja kauli n. 1.5 cm paksuiseksi.


Ota muotilla pyöreitä taikinakakkuja, tässä käteen sattui kukkamuotti; hiukan piristystä päivään. Taikinan voi myös leikata taikinapyörällä neliöiksi tai suorakulmioiksi. Kohota liinan alla n. puoli tuntia.


Voitele kananmunalla, koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Muottia apuna käyttäen siemenet eivät varise pitkin peltiä. Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia.


 Voit myös voidella vain koristeltavan kohdan, kuten oikeanpuoleisessa sämpylässä.



Jauhelihapihvit
600 g hirven ja lampaan jauhelihaa
pieni sipuli
½ dl vettä
1 kananmuna (tai sämpylöiden voitelusta tähteeksi jäänyt kananmuna)
2 rkl korppujauhoja
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3 rkl grillimaustetta
1 rkl paprikajauhetta
2-3 tl suolaa
pippuria
valkosipulia tuoreena/myllystä

Kastike:

1 pss Taffel ranch dippi
1 prk smetanaa
½ dl kevytmajoneeisa
½ dl kermaa tai vettä
1-2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja anna seisoa viileässä.

Lisäksi:
cheddarviipaleita
tomaattia
punasipulia
salaattia
rucolaa
suolakurkkua

Silppua sipuli hienoksi, samoin rosmariini. Kuullota sipulia pannulla öljyssä, lisää joukkoon rosmariini ja muut mausteet. Ota pois liedeltä ja lisää tilkka vettä, sekoita ja lisää jauhelihan joukkoon. Vedellä jatkettu mausteseos leviää paremmin takinan joukkoon ja lämmin massa on mukavampi vaivata. Lisää muut aineet, mausta ja sekoita.


Tee pihveistä tasakokoisia käyttämällä samaa muottia, millä teit sämpylät.


Paista parilapannulla väri pintaan ja kääntämisen jälkeen lisää cheddarviipaleet. Käytä vielä uunissa (160 astetta) 5-10 minuuttia, kunnes ovat sisältä kypsiä.


Kokoa annokset lautasille. Lopputulos oli yllättävän mehukas. Maustetta pihvissä saa olla reilusti, muutoin annos jää pliisuksi. Sämpylät voi rapeuttaa grillissä niin halutessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti