Karviaismarjalikööri
iso lasitölkki
n. 2 litraa kypsiä karviaisia
vodkaa n. 7 dl
Huuhdo marjat ja laita puhtaaseen lasitölkkiin. Kaada päälle vodkaa niin että marjat peittyvät. Sulje purkki ja säilytä huoneenlämmössä (laitoin pimeään) 3-4 viikkoa. Ravista purkkia silloin tällöin.
Siivilöi marjat pois, anna valua esim kahvinsuodattimen läpi.
Yhtä siivilöityä viinalitraa kohden tarvitaan sokerilientä:
5 dl hienoa sokeria
2-2.5 dl vettä
Keitä sokeriliemi, kuori vaahto pois, anna jäähtyä. Sekoita karviaisviina haaleaan sokeriliemeen ja sekoita. Pullota ja varastoi vähintään 3 kk.
Kuivausta varten käytä kypsiä ja puhdistettuja karviaisia. Marjoja ei pidä huuhtoa. Puolitin karviaiset ja asettelin ne väljästi kuivuriin. Omalla kuivurillani aikaa meni 2 x 5 tuntia. Jouduin katkaisemaan virran yöksi, voi olla, että yhtäjaksoisesti kuivattuna aika olisi ollut lyhyempi. Kuivaustasojen paikkaa kannattaa välillä vaihtaa; alimmat kuivavat nopeammin. Kuivatut karviaiset ovat kirpakoita, lisäaineettomia ja sopivat vaikkapa mysliin tai sinällään naposteltaviksi. Riippuen huoneilman kosteudesta, marjoihin jää hiukan kosteutta. Niitä ei kannata säilöä kovin tiiviisti, etteivät homehdu.
Kiitos karviaisliköörireseptistä! Isosta karviaiserästä loput tuli pelastettua äsken liköörin pohjaksi ennen pilaantumista. Vodka olikin jo tuotuna Liettuasta luumuviinaa varten, mutta luumusadon jäädessä olemattomaksi piti keksiä niille joku korvike. En äkkiä blogista löytänyt, miten lopputuloksen kävi? Lisäsitkö sokerilientä vai menikö ihan sellaisenaan?
VastaaPoistaLisäsin sokerilientä, mutta vähemmän kuin tuo ohjeessa oleva määrä. Kannattaa maistella, miten sokeriseksi lopputuloksen haluaa. Toki tekeytyy vielä sekoittamisen jälkeen, mutta sokerihan ei sieltä mihinkään häviä.
PoistaKiitos! Täytyy edetä siis maltilla prosessin tuossa vaiheessa. Muutenkin hyvä blogi sinulla :)
Poista"Pimeä pullo" on nyt avattu 3 kk jälkeen. Pullotin osan pienempään tuliaispulloon pari viikkoa sitten ja silloin maku ei ollut vielä kovin hyvä kun testasin. Viimeiset viikot olivat ratkaisevia. Ylimakeaakaan ei tullut, sokerisuutta pelkäsin, mutta lopputulos on parempi kuin uskalsin odottaa.
VastaaPoistaKiva että onnistui ja tykkäsit! Hyvää Joulua!
PoistaMissä varastoidaan??Juuri pullotin??
VastaaPoistaJouluksi likööriä??