lauantai 14. toukokuuta 2011

Gnocchit kolmella tapaa

Siivous on pahasta! Ei sillä, ettenkö haluaisi kodin olevan puhdas ja järjestyksessä. Mutta kun on monenlaista harrastusta ja lippua ja lappua ja niillä on tapana hävitä siivouksen myötä. On täydellistä ajan hukkaa etsiä jotain kadonnutta muistiinpanoa tai pikku tavaraa!

Niin kävi kun viimeksi tein gnoccheja. En ehtinyt kirjoittaa ohjetta tänne saman tien, ajattelin että muistan kyllä. Olin laittanut määrät jollekin lapulle ylös. Joka katosi siivotessa.

Joka tapauksessa tein vertailun vuoksi näitä keitetyistä perunoista, pakasteperunamuusista sekä ricottagnoccheja. Gnocchien teko on vähän niin kuin leivontaa. Ei se varsinaisesti työlästä ole, mutta jonkin verran aikaa saa varata, joten olen yleensä tehnyt reilun satsin ja pakastanut osan, niin siitä riittää useammalle aterialle. Nämä ovat olleet erityisesti lapsen mieleen.

1 kg jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)

vehnäjauhoja

Lisäksi:
1 purkki ricottajuustoa
1 pussi (500 g) mummon perunamuusia (pakaste)

Kastike:
2 prk kuorittuja säilyketomaatteja
sipuli
(pekonia)
suolaa, pippuria
vastaraastettua parmesaania
basilikaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi, anna hetken tasaantua kannen alla. Kuori ja puserra perunapusertimella. Jos sellaista ei ole, harvan siivilän läpi. Jälkimmäinen on työläämpi konsti, ja peruna tahtoo sitkistyä.


Otin tästä määrästä noin kolmanneksen syrjään ricottagnoccheja varten.

Sekoita jäljelle jääneeseen perunalumeen juuri sen verran jauhoja (n. 100 g), että saat kevyen taikinan. Mitä vähemmän jauhoja, sen parempia gnoccheista tulee. Ei haittaa, vaikka taikina tarttuu sormiin, leivinpöydällä niihin joutuu lisäämään vähän jauhoja.


Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä sormen paksuisia pötköjä ja leikkaa ne parin cm mittaisiksi. Paina palanen jauhotettua haarukkaa (salaattiotin) vasten. Gnocchit voi myös jättää pelkiksi pätkiksi.


Lisää syrjään jättämääsi perunalumeen purkillinen notkistettua ricottajuustoa. Ricottagnocchit voi tehdä myös ilman perunaa lisäämällä pelkästään jauhoja (saattaa olla oikea tapa), jolloin sekoitetaan 300 g ricottaa ja 100 g vehnäjauhoja, 2 keltuaista, suolaa, pippuria, muskotia, valkosipulia.

No tuo ohje oli minulta kadoksissaJ , joten sekoitin juuston perunaan ja lisäsin hiukan jauhoja (desin verran). Näistä tehdään samanlaisia pötköjä.


Jos teet gnocchit pakasteperunamuusiaineksesta, sulata se, älä lisää vettä. Lisää joukkoon vehnäjauhoja. Laitoin 100 g, vähempi riittää, gnoccheista tuli melko tiiviitä. Näitä on toki helpompi paistaa, eivät hajoa herästi.


Keitä gnocchit suolalla maustetussa vedessä pienissä erissä. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan. Valuta. Gnocchit voi lisätä myös keittoon, jolloin ne laitetaan viimeiseksi. Hyvin vähän jauhoja sisältävät gnocchit sopivat tähän mainiosti, sillä paistaessa ja kastikkeen kanssa hämmentäessä ne pyrkivät murenemaan.

Kastiketta varten hienonna sipuli. Laita pekoni (kuutiot tai pätkityt suikaleet) kylmälle pannulle. Kuumenna ja kypsennä lähes kypsäksi. Pekonin voi hyvin jättää pois, silloin käytä kana- tai kasvisliemikuutiota makua antamaan. Lisää sipuli ja kuullota. Lisää tomaatit liemineen ja tilkka vettä. Mausta. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes tomaatit ovat pehmenneet, niitä voi pieniä lastalla kypsennyksen aikana.

Kun kastike on lähes valmis,  paista gnocchit pienissä erissä paistinpannulla, mieluiten voissa ja nopeasti käännellen, sen verran, että saat kauniin värin. Sekoita varovasti kastikkeen joukkoon. Tarjoa parmesaanin ja basilikan kanssa.


Täyttävä herkullinen ja edullinen ruoka, vaihtelua pastalle. Perunoista ja pakasteperunamuusista tehdyissä ei juuri makueroa ole, ero tuli lähinnä tuosta jauhon määrästä. Ricottamykyt ovat myös mukavan makuisia, tuo maustettu versio keltuaisen kanssa ja ilman perunaa täytyy tehdä seuraavalla kerralla.

Gnocchit voi pakastaa, suosittelen pakastamaan keittämisen ja mielellään paistamisen jälkeen, pakkasesta otettuna ne hajoavat helposti keitettäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti