torstai 14. marraskuuta 2013

Valehtelematta parhaat mokkapalat

Minähän sen tiedän. Siis parhaiden mokkapalojen reseptin! Sentään vuosia sitten Steinerkoulun avoimien ovien myyjäisissä, joissa hankittiin koko ala- ja yläaste luokkakassaan rahaa Kööpenhaminan matkaa varten, taisin joka kerta leipoa mokkapaloja - kaiken muun lisäksi - vaikka niitä notkui joka ikisen luokan myyntipöytä. Meidän luokan mokkapalat myytiin aina loppuun, ne menivät ensimmäisenä, eikä niitä koskaan tarvinnut kantaa kotiin takaisin. Vaikka joka ikinen pala, niiltä kolmelta, parhaimmillaan neljältä pelliltä vietiin kiltisti myyntiin, niin että oma lapsikin joutui palansa ostamaan. Nyt paljastan legendaarisen ohjeen.
Se legendaarinen ohje on kirjoitettu siniselle kirjepaperille, ja siksi se on helppo löytää siitä keittiön kaapista, jossa on joitakin keittokirjoja ja muuta tilpehööriä. Vaan, kuinka ollakkaan, sehän ei ole siellä! Onko joku varastanut kalliin ohjeeni, saatuaan vihiä, sehän on kaikista arvokkainta kämpässäni! Okei. Omat heikkoudet kannattaa myöntää, sillä se on avain onnelliseen elämään: en ole arkistointi-ihminen. Lienen siirtänyt ohjeen jonnekin. Siksikin, blogin pitäminen on hyödyllistä; ohjeet löytyvät täältä. Löysin kuitenkin alkuperäisen ohjeen, josta olin sen kopsannut sille siniselle, runsaasta käytöstä huolimatta yllättävän siistille paperille. Alkuperäinen ohje on varmasti 80-luvulta.
Ennen ohjetta muutama vinkki leivontaan.
Lue ohje huolella, mieluummin pari kertaa. Varaa ainekset ja välineet valmiiksi. Mittaa aineet, ennenkuin alat leipoa.
Käytä vain ehtaa tavaraa. Siis aitoa voita, kananmunia ja kermaa. Ja leivontaan täysmaitoa, ei rasvatonta. Laktoositonta, jos tarvis. Mutta voi olla, että osalla maidon prosessointi aiheuttaakin ne oireet. Kannattaa kokeilla homogenoimatonta maitoa ja kermaa. Maku on ihan mielettömän hyvä!
Mieluiten lähiseudun tavaraa. Mitä vapaampi kana, sen paremmat munat. Kevyttuotteita en käytä leivonnassa tai ruuanlaitossa. Vähemmän on enemmän. Joidenkin tutkimusten mukaan kevyttuotteet eivät tuo kylläisyyden tunnetta, vaan syödään enemmän. Ja kevyt-sana voi muutenkin johtaa harhaan. Kannattaa lukea tuoteselosteet kriittisesti.
Raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. En koskaan säilytä kananmunia jääkaapissa. Niistä kyllä huomaa, milloin ne ovat käyttökelvottomia, eikä niiden parasta ennen päiväystä kannata tuijottaa. Leivontaan sopivat parhaiten vanhemmat kananmunat, kun taas uppomuniin pitää valita ne ihan tuoreet.
Metallikulhossa kananmunat vaahtoutuvat parhaiten. Lämmitä kulho kuumalla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Jos käytät sähkövatkainta, parhaan sokerimunavaahdon saat vesihauteen päällä vatkaten.
Käytä vaakaa. Silmämääräisesti voipaketista leikatun palan paino vaihtelee huomattavasti. Muutenkin punnatut mitat pitävät kutinsa: ruokalusikka ja desi ovat niin viitteellisiä mittoja.
Maistele. Myös taikinaa, vaikka on opetettu, että vain lapset syövät taikinaa. Maistelemalla tuotoksia pitkin matkaa, opit, missä mennään ja miltä sen pitää maistaa. Poikkeus: hirvensarvisuolalla terästettyä taikinaa ei tarvitse/pidä maistaa.
Tunnustele. Sormet murotaikinaan, leipätaikinaan ja pullataikinaan. Kokemus opettaa.
Ja viimeiseksi: muista käyttää kaikki ohjeessa luetellut aineet.

Parhaat mokkapalat

pellillinen 60 cm uuniin

5 kananmunaa
5 dl sokeria
3 dl maitoa
300 g sulatettua voita
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
4 kukkuraista rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Lisää lopuksi sulatettu, hieman jäähtynyt voi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteessa 15 minuuttia. Kokeile tikulla, mutta älä paista liikaa, kuiva pohja on huono pohja. Sillä aikaa tee kuorrutus.

kuorrutus

8 kukkuraa rkl voita = 160 g
250 g tomusokeria, ainakin
4 kukkuraista rkl kaakaojauhetta
4 tl vaniljasokeria
8 rkl erittäin vahvaa kahvia

Mittaa voi kattilaan. Jos haluat kuorrutteen, joka kovettuu täysin, laita lusikka vähemmän rasvaa, n. 140 g. Sulata voi ja lisää tomusokeri ja siivilöity kaakaojauhe, sekä vaniljasokeri. Sekoita. Seos leikkaa, ei hätää. Lisää erittäin vahvaa kahvia (espresso, tai normikahvi 3 kertaisella kahvijauheella) lusikka kerrallaan. Seos tasoittuu ja muuttuu kiiltäväksi. Tässä järjestyksessä tehden, määrät voi laittaa myös summittaisena: paksu voitomusokerikaakaojauheseos (niin vältetään ne paakut),  jota ohennetaan kiiltäväksi ja valuvaksi kahvilla.
Levitä lämpimän/haalean pohjan päälle, silloin on enemmän pelivaraa saada kuorrutus tasoittumaan. Ripottele koristeet vielä kostealle kuorrutteelle. Anna jähmettyä. Huuhele terävä veitsi kuumalla vedellä ja kuivaa, leikkaa paloiksi, välillä veitseä pyyhkien.


Koristelussa on vapaat kädet.


Nonparellien lisäksi sulalla suklaalla saisi ekstraluksusta.

Ja kauniiksi, herkulliseksi lopuksi: se totuus. Mokkapalojen salaisuus on paksu, mehevä pohja. Älä siis paista kuivaksi. Toiseksi, runsas kuorrutus. Tee normiohjeen kuorrutus kaksinkertaisena. On paljon herkullisempi!


Ja oli niillä muillakin luokilla varmasti hyvät mokkapalat, mutta meidän palat olivat paksuja ja meheviä paksulla kuorrutteella ja hinta oli sama. 

Ja nyt vähän valehtelin. Ei ollut täysmaitoa kaapissa. Laitoin 2 dl vanhaa kuohukermaa ja 1 dl vettä. Ja vielä: tämänpäiväisistä mokkapaloista sulatettu voi unohtui mikroon! Silti tuli kuohkeita ja herkullisia mokkapaloja! Varmasti olisivat olleet vielä parempia, mutta olivatpahan vähän kevyempiä! Voi tuo kuohkeutta ja säilyvät pidempään tuoreen veroisina. JOS päätät matkia ja unohtaa voin mikroon, laita ripaus suolaa, saat parempaa. Tai laita edes osa voista ja ripaus suolaa, saat vielä parempaa. Laita kaikki voi, saat täydellisiä!
Ja ei tämä muutenkaan ollut orjalleen se sinisen paperin ohje. Sitäkin aina sovelsin, joka kerta.

Kokeile myös ohjettani: Mehevät mokkapalat!

51 kommenttia:

  1. Sait ylipuhutta, tätä leivotaan lähiaikoina meilläkin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehty 2 kertaa tähän menessä, puolison toivomuksesta! Onnistui ensimmäistä kertaa, kun on hyvät ohjeet!

      Poista
  2. Ihana tuo vinkki, että muista laittaa mukaan kaikki mitatut ainekset :D Eräänkin kerran olen ihmetellyt myöhemmin illalla, että miksi tässä kupissa on jotain valkoista, liekö soodaa vai onko se maissitärkkelystä, minne sen piti mennä ja mikä meni pieleen ilman sitä, on jo syötykin.... :D Teen mokkapalat aika samalla ohjeella, mutta siinä on vielä vähän enemmän kaikkea, muistaakseni normiuuniin normipellille tulee 6 kananmunan taikina. On melko tuhtia tavaraa.

    VastaaPoista
  3. Mokkapalat on niin herkkua! Teen ehdottomasti tuplakuorrutuksella joku päivä koska sehän siinä on oikeasti parasta :D

    VastaaPoista
  4. Kuullostaa kovin tutulle tuo sulatetun voin unohtuminen mikroon! Onneksi muillekin on käynyt niin! :)

    VastaaPoista
  5. Et kyllä yhtään valehdellut otsikossa, että parhaat on..! Tehtiin juuri äsken näitä tyttären kanssa, heillä oli köksäläksynä tehdä kotona näitä ja bongasin tänään tämän ohjeesi ja ehdotin köksäkirjan ohjeen korvaamista tällä. Tuli kuulema ihan eri tasoa kuin köksänkirjan ohjeella...Voisitkohan ehdottaa arvoisalle opetuslautakunnalle että korvaisivat kirjaankin mokoman surkean ohjeensa tällä =) Kivaa alkavaa viikonloppua ja kiitos vielä ohjeesta. Täällä onpi suut aika kaakaossa tällä hetkellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ihana aloitus perjantaiaamuun lukea tämä!

      Poista
    2. Osaatkohan neuvoa ainesosien määriä jos käyttää 50cm:n uunia? :)

      Poista
    3. Arvelisin, että jo kolmen munan taikinasta riittäisi 50 cm uuniin. Itse tykkään paksuista mokkapaloista, joten syvälle pellille mahtuu isompikin taikina, vaikka 4 munan, en toki ole testannut.

      Poista
  6. Leivoin näitä ja tuli todella maukkaita! Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Heippa! Juhlat ovat lauantaina mutta mitä tuumaat säilyykö hyvänä jos tänään jo leipasee? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä minusta useamman päivän säilyvät mehevinä, kun laittaa tiiviiseen rasiaan. Folion alla tahtovat vähän kuivahtaa. Varsinkin, jos muistaa laittaa sen rasvan taikinaan ;)

      Poista
  8. Tein tämän reseptin mukaan mokkapalat joukkueeni järjestämään kahvioon, menivät kaupaksi tunnissa ja enemmänkin olisi mennyt, suosittelen!

    VastaaPoista
  9. On huippu ohje! Itsehän vielä lisäsin näihin levyllisen minttusuklaata... Dieettaajan unelma! :D Kiitos hyvästä ohjeesta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja minttusuklaalla vielä lisämakua ;)

      Poista
  10. Mokkapalat uunissa. Luotto-ohje katosi, onneksi löytyi uusi hyvän oloinen ohje 😋 Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit ohjeeni! Ehkäpä tästä tulee luotto-ohjeesi? :)

      Poista
    2. Taisi tulla! Tämä on kirjanmerkeissä, teen tätä usein! Kuten taas tänään ❤️

      Poista
  11. Todella, aivan parhaita mokkapaloja. En tiedä millä pitäisin itseni erossa tästä herkusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Pitäähän sitä välillä herkutella ;)

      Poista
  12. Hei. Pidetäänkö kuorrutetta koko ajan liedellä levittämiseen asti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrute jähmettyy nopeasti, joten sen pitää olla lämmintä, suoraan hellalta, jotta se leviää. Toivottavasti vastaus ehti apuun :)

      Poista
  13. Pohja oli todella herkullinen, mutta kuorrutte meni jotenki mönkään. Onko toi kahvin määrä 1,2dl oikea?
    T. Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla mittana on 8 rkl, ja mittasin, sain noin puoli desiä.

      Poista
    2. Miten sait 8 ruokalusikallisesta puoli desiä?? Koska 1 rkl=15 ml ja 8 x 15 ml= 120 ml eli 1,2 desiä... mitähän lusikkaa käytit vai kaytitkö mittalusikkasarjan mittaa?
      Mulla on vielä pohja uunissa niin kuorrutetta en ole vielä tehnyt mutta täytypä seurata paljonko kahvia menee..
      -Marjo

      Poista
    3. No mulla on savonia sarjan lusikka, osoittautunut todella pieneksi.

      Poista
    4. Huomasin saman. 8rkl on yli desi. Laitin 4rkl ja siitäkin tuli vähän löysää joten lisäsin hiukan tomusokeria. Lusikka ei ole samankokoinen kuin kunnollinen rklmitta. Mutta aivan parhaita mokkapaloja. Muulla ohjeella en enää tee.

      Poista
    5. 8 rkl Savonia-lusikalla, liian löysää silti tuli. Maistettu ei ole edes vielä, koska täyte on liian tummaa meidän perheen makuun. Eipä tee mieli. Olisi pitänyt hoksata, että kun käyttää oikeata kaakaojauhetta, niin aivan liian paljon on ohjeessa. Luotaantyöntävä väri. Liian tumma/kaakaoinen näkyy olevan myös pohja. Ei tehdä toiste. Paljon ruoka-aineita hukattiin tässä kokeilussa.

      Poista
  14. En ole tehnyt mokkapaloja varmaankaan 20 vuoteen, mutta tänään iski pakonomainen tarve leipoa juuri niitä. Löysin ohjeesi ja NAM! Onnistui täydellisesti: ihanan mehevä ja paksu pohja sekä juuri sopivan kahvinen täyte. Kelpaa hyvin myös lapsille, jotka yleensä vierastavat kaikkea kahvilta maistuvaa. KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Kiitos kommentistasi. Mukavia leivontahetkiä jatkossakin! :)

      Poista
  15. En ole ikinä onnistunut vielä mokkapalojen leivonnassa. Onnistuinko nyt? NO ONNISTUIN :D Kiitos loistavasta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Mukavia leivontahetkiä jatkossakin! 😊

      Poista
  16. Hei hyviä tuli mutta minkä virheen tein kun kuorrutus irtoaa levynä pohjan päältä leikattaessa ..paistatko pohjan ihan alhaalla??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, täytyy pohtia. Auttaisiko, jos pohja on vähän lämmin, ei jääkaappikylmä? Ja kuorrute on myös varsin lämmintä, mutta ehkä nämä eivät saa tuota aikaiseksi? Menikö pohja liian kuivaksi? En mokkapalojen kohdalla ole tuota ongelmaa kohdannut, mutta jonkun muun kuorrutteen kanssa kyllä. Paistan keskitasolla, kiertoilmalla.

      Poista
  17. Pohja paloin 15 minuutissa. Kuorrute oli liian löysää, niin ettei paloja saanut leikattua. Leivontaohjeisiin mitat aina mittalusikkoina, se on ihan perusasia. 1 tl = 5 ml ja ruokalusikka = 15 ml. Meni roskiin koko pellillinen.

    VastaaPoista
  18. Onko tässä ohjeessa kaksinkertainen kuorrute vai tuo tehdä kaksinkertaisena?

    VastaaPoista
  19. Tuon määrän olen tehnyt, mikä ohjeessa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käykö normaali kaakao vai pitääkö olla sitä tummempaa eli leivontakaakaota?

      Poista
  20. Leivontakaakao. Ehdottomasti maun ja ulkonäön puolesta.

    VastaaPoista
  21. Nämä edelleen aina vain parhaat. Futismutsina on tullut maistettua jos jonkinlaista mokkapalaa mutta ei näiden voittanutta ole vielä vastaan tullut. Itse teen useimmiten kaksi pellillistä suoraan ja laitan osan pakastimeen. Pelireissuilta palatessa perheen 7v haluaa usein kunnon mokkapalat kotona jos on pelipaikan kahviossa ollut hieman hmmmm.... Kyseenalaista mokkapalaa.

    VastaaPoista
  22. Kyllä nämä on kaikista parhaimmat�� olen pohjaan laittanut puolet maitoa ja puolet kahvia.. miten nämä onnistuu gluteenittomina? Onko joku kokeillut?

    VastaaPoista
  23. Nyt lähtee pojan kanssa kokeiluun-ekaa kertaa tehdään!

    VastaaPoista
  24. Tuolla ohjeella tuli kyllä liian löysä kuorrute. Ja sitten se imeytyi pohjaan, vaikka pohja oli täysin jäähtynyt :(

    VastaaPoista
  25. Kiitos ohjesta. Sopiva tarjottava tämän special vaalipäivän kahvipöytään. <3

    VastaaPoista