keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Kaalia Pekingin tapaan

Taas yksi meidän perheen kestosuosikki vuosien takaa. Tätä on tavattu tehdä perinteisesti myös pääsiäisenä. Alkuperäinen ohje ei ole juurikaan muuttunut, ohjetta sovelletaan kaalin määrän ja toivotun mausteisuuden mukaan. Tällä kertaa melko miedon makuisena, koskapa oli ihan tavallisen lammaspaistin lisuke. Käy siis melkein ruoalle kuin ruoalle, lisukkeena, alkusalaattina, huikopalana…vähän niin kuin aikoinaan Saksan matkalla: söipä missä ravintolassa tahansa, aina oli lisukkeena  hapankaalia.

Isot nyrkit ja muskelit lasketaan tässä reseptissä plussaksi.

1400 g valkokaalia
5-6 rkl suolaa
2 rkl tuoretta inkivääriä
1 tl kiinalaista villipippuria
5 rkl sokeria
2.5 rkl maapähkinäöljyä
2.5 rkl kiinalaista seesamöljyä
(chiliä)
5-7 rkl riisiviinietikkaa

Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Laita isoon kulhoon ja lisää suola, sekoita. Jätä vähintään 2-3 tunniksi, sekoita välillä, kaali pehmenee selvästi. Ota kourallinen kaalia ja purista kämmenien välissä ylimääräinen neste pois. Samalla suolaisuus vähenee. Tee näin koko satsille.

Hienonna inkivääri ja aseta keoksi kaalin päälle. Ripottele ympärille sokeri. Kuumenna öljyt kattilassa savuavan kuumaksi, lisää kevyesti rouhittu villipippuri. Kaada kuuma öljy ensin inkiväärin päälle ja sitten sokerin päälle. Inkivääri kypsyy mukavasti. Lisää riisiviinietikka ja sekoita, tarkista maku ja tarvittaessa lisää hiukan riisiviinietikkaa. Anna tekeytyä huoneen lämmössä vähintään puoli tuntia. Mikäli haluat lisää tulisuutta, lisää hiukan chiliä kuumaan öljyyn. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa.


Kuvassa salaatti jää nyt sivurooliin; grillattua lampaanpaistia ja bearnaisekastiketta.
Mukavan pehmeä happamanvahva maku, ei ole liian suolainen, kunhan jaksaa puristaa kaalin huolellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti