lauantai 26. tammikuuta 2013

Timjamijäätelöä, Kriek-kakkua ja kirsikkakompotti

Kesällä kehittelin reseptin porterkakkuun portersiirappeineen. Yhtenä iltana tuli ajatus, että sitä pitäisi tehdä vaaleana versiona. Tarvitaan siis vaaleaa olutta. Näitä päähänpistoja varten jokunen erikoisolut olikin kaapissa, ja kirsikkaolut valikoitui kokeeseen. Kriek-oluessa on hyvin voimakas hapankirsikkainen maku, juoma on tehty samaan tapaan kuin oluet. Pakastettuja tai tölkkihapankirsikoita en ole kaupoissa nähnyt, mutta kuivattuja hapankirsikoita, jotka antavat potkua myös vaikkapa riistakastikkeeseen, löytyi Punnitse ja säästä-kaupasta. Valkosuklaa on itsessään hyvin imelä, joten vähensin sokerin määrää. Kakku on ehdottomasti parhaimmillaan samana päivänä, jäähtyneenä; kirsikkaoluen maku ei erotu niin hyvin lämpimästä kakusta, seuraavina päivinä tai pakasteesta kakun kuohkeus kärsii.
Kakkuun ja kompottiin menee yhteensä 4 dl kirsikkaolutta, tarvitaan siis 2 pulloa.
Timjamijäätelö oli myös kokeiltavien listalla, ja timjami ja kirsikka sopivat hyvin yhteen, joten pienen googlettamisen jälkeen löytyi ohje, jota pienensin ja hiukan muutin.
Koska jäätelö nousi näistä ehdottomaksi suosikikseni, ohje on ensimmäisenä.

Timjamijäätelö

4.5 dl kermaa
2.25 dl maitoa
1 dl sokeria (1/2 dl sokeria,1/2 dl glukoosia)
2 rkl hunajaa
8-10 tuuheaa oksaa tuoretta timjamia (1/4-1/3 ruukkua)
ripaus merisuolaa
4 keltuaista
1/2 tl vaniljaa (1 tl vaniljasokeria)
(1/2 liivatelehti)
(2 tl glyserolia)

Kiehauta kerma, maito, glukoosi ja hunaja timjamin kanssa. Sitä saa olla reilusti, meikäläiset oksat ovat aika vaatimattomia. Anna seisoa tovi maustumassa. Jos glukoosia ei ole, laita enemmän sokeria ja vaahdota ne keltuaisten kanssa (vanilja/vaniljasokeri mukaan). Kuumenna kermamaito uudelleen ja kaada ohuena nauhana keltuaisvaahdon sekaan samalla sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna, kunnes sakenee. Ei haittaa, jos massa pääsee kiehahtamaan, se kannattaa siivilöidä jokatapauksessa tasaiseksi. Jäähdytä yön yli jääkaapissa. Aja jäätelökoneella jäätelöksi.Lisää valmistusvaiheessa glyseroli. Liivatetta voisi lisätä massaan sen ollessa vielä kuumaa, jolloin jäätelö ei syödessä sulaisi niin äkkiä.

Valkosuklaa-Kriek-kakku

200 g voi
200 g valkosuklaata
100 g sokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa (saa olla karkeaakin)
1 tl leivinjauhetta
2 dl Kriek kirsikkaolutta

Sulata voi ja valkosuklaa kattilassa. Vaahdota sokeri ja kananmunat. Lisää hiukan jäähtynyt voisuklaamassa joukkoon, kuivat aineet ja lopuksi olut. Vuoraa vaikkapa neliövuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 180 asteessa kiertoilmalla 35 minuuttia.

Kirsikkakompotti

2 dl kirsikkaolutta (Kriek)
1 dl kuivattuja hapankirsikoita (punnitse ja säästä)
1 dl fariinisokeria

Kiehauta olut ja kirsikat, anna kirsikoiden pehmetä. Siivilöi olut kattilaan ja lisää sokeri, keitä hetki kasaan, niin että seos hiukan paksunee. Lisää kirsikat. Jäähdytä.


Jäätelö on tämän annoksen helmi! Timjamin maku on ihastuttava, pieni vanilja tukee sitä. Kirsikkakompotti on voimakkaan makuinen ja herkästi peittää jäätelön maun alleen; muutoin erittäin käyttökelpoinen ja varsinkin vienosti kirsikalta maistuvan kakun kanssa. Koristeena kandeerattu timjaminoksa: kastettu valkuaisessa ja pyöräytetty hienosokerissa.

4 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa houkuttelevalta -ja työläältä;)

    Tein marraskuisen ohjeesi mukaan kaffirlimettijäätelöä. Kotona oli vain kuivattuja lehtiä ja makua niistä tuli vain hiukan jäätelöön, mutta hieno maku joka tapauksessa. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa glyserolia ja odotan nyt, miten jäätelö huomenna pakastimesta otettuna käyttäytyy.

    Kiitos jäätelövinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katriina, kakku on helppo, osaset voi tehdä eri aikaan tai vain yhden.
      Glyseroli toimii, mutta ei pelasta kaikkea; maitojäätelö pyrkii kovemmaksi, jos rasvaa on, eli kermaa tai valkosuklaata, rakenne on parempi. Glukoosi vaikuttaa samaan suuntaan, pitää vielä kokeilla sopivan määrän löytämiseksi.
      Vaikka käyttää näitä kikkoja, jäätelön kannattaa antaa hetki lämmetä, lusikoiminen sujuu paremmin.

      Poista
  2. Onnittelut päivän parhaalle kokkajalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuomaripalaute oli käsittämättömän hienoa!

      Poista