keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Maa-artisokkalaatikko

Uutta vuotta eletään jo toista päivää, enkä tehnyt uuden vuoden lupauksia, en analysoinut mennyttä vuotta, enkä ole tehnyt varsinaisia suunnitelmia kuluvalle vuodelle, ainakaan blogin suhteen, ainakaan vielä.
Vuoden ensimmäinen postaus liittyy oikeastaan meidän jouluun; kyseinen laatikko on niitä harvoja uusia tulokkaita joulupöydässä. Ohjeen laitan tänne, koskapa maa-artisokka ei ole leimautunut jouluherkuksi ja sitä voi syödä aina, kun vaan saa käsiinsä. Käy lisukkeeksi melkein mille vain, tai ihan sinällään. Ja kyllä tämä mukavasti piristää niin kovin perinteistä joulupöytää. Sitä paitsi ensi joulun alla taas mietin, että mitenköhän se ohje meni; voin sitten tarkistaa täältä.



1.5 kg maa-artisokkaa
2 jauhoista perunaa
1 prk creme fraichea
1 dl smetanaa
tilkka keitinlientä
2 kananmunaa
suolaa, pippuria, muskottipähkinää
1 rkl voita

Keitä kuoritut lohkotut maa-artisokat ja perunat kypsiksi vedessä. Valuta, jätä kosteiksi ja hienonna sauvasekoittajalla. Saa jäädä sattumia. Anna jäähtyä, lisää creme fraiche ja smetana, kananmunat ja tilkaa lientä, jos seos on paksua. Massa saa olla ohuehkoa. Mausta; suolaa saa olla reippaahkosti (maista) sekä mausteita. Jaa vuokiin (riittää kahteen keskikokoiseen) ja vuole päälle hiukan voita. Paista 180 asteessa noin 50 minuuttia.
Vuosi sitten laitoin enemmän kananmunaa, ja se maistoi läpi. Vieläkin tästä olisi vara vähentää, tai voisi kokeilla tehdä laatikon ihan ilman kananmunaa? Aika lähellä kuitenkin jo ollaan. Eikä massaa tarvitse vetää täysin sileäksi, pienet sattumat anatavat kivasti suutuntumaa, eikä olla ihan vauvanruoissa, kuten muiden joululaatikoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti