sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Mantelijäätelö

Joululomalla tuli kokkailtua kaikenlaista. Mantelijäätelö oli varsin onnistunutta, joten ohje on syytä laittaa tänne. Mallia otettiin Murun keittokirjasta, pienin muutoksin. Murun jäätelöissä on valtaisa määrä keltuaisia, niitä karsin ja vastaavasti lisäsin kermavaahtoa, kun kotikoneella tehdystä maitojäätelöstä kaikista vippaskonsteista huolimatta tahtoo tulla pakastimessa liian kovaa. Siivilöinti kypsennyksen jälkeen takaa sen, ettei massassa ole kokkareita, jos vaikka keltuainen kypsyi liikaa.

150 g mantelilastuja
4.5 dl täysmaitoa
1 dl kermaa
(1 rkl glukoosisiirappia)
1 rkl mantelilikööriä (Amaretto)
4 keltuaista
140 g sokeria
2 dl kermaa vaahdotettuna
(2 tl glyserolia)

Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla, kunnes ovat kauniin kullanruskeita. Lastut palavat herkästi; tarkkana saa olla. Laita maito ja 1 dl kermaa kattilaan mantelilastujen kanssa ja kiehauta. Lisää glukoosi (jos ei ole saatavilla, voi jättää pois) ja likööri. Jätä maustumaan pariksi tunniksi. Siivilöi.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Kuumenna maitoseos ja vatkaa kuuma seos keltuaisvaahtoon. Kypsennä vielä kattilassa keskilämmöllä, kunnes seos hiukan sakenee ja kananmuna on kypsää. Anna jäähtyä, siivilöi. Kotijäätelökonetta varten massa kannattaa jäähdyttää jääkaappilämpötilaan. Lisää vaahdotettu kerma ja valmista jäätelökoneessa. Glyserolia (esim. Chez Mariuksesta) voi lisätä pari tl; ehkäisee jäätymistä, kuten glukoosikin.


Hyvää oli! Paahdetun mantelin maku on täyteläinen ja voimakas. Omaan makuuni jäätelö voisi olla vähemmän makea. Lautasella sitruunalla maustettu madeleine.

2 kommenttia:

  1. Olet taitava tekemään erilaisia ruokia, leivonnaisia ja jälkiruokia:).blogin perusteella voisi ajatella että olet opiskellut alaa enemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, en ole opiskellut, valitettavasti. Vuodenvaihteesta lähtien on tarjoutunut tilaisuus viettää vapaapäivät ravintolakeittiössä oppia hakemassa.

      Poista