maanantai 4. marraskuuta 2013

Hävikkiviikko - vinkkejä hävikinvähentämistalkoisiin

Alkava viikko on kansallinen Hävikkiviikko. Ansioituneesti asialla on oltu aiemminkin blogirintamalla. Toukokuussa 2012 joukko aktiivisia ruokabloggaajia päätti järjestää tempauksen hävikin vähentämiseksi. Siitä mm. facebooksivu ja pysyväksi jäänyt hävikistä herkuksi -teema, joka näkyy mm. Top100 ruokablogit- sivustolla postauksiin liitettävänä logona. Silloisia ideoitani ja jääkaapintyhjennystalkoita mm. Hävikistä herkuksi- ja Vuosikertapannari -postauksissa ja hävikistä herkuksi -tagin alla.
Ja oikeastaan, lähestyvä joulu on juuri sopiva ajankohta aiheelle, ehdotan, että koko joulunalus voitaisiin vähentää hävikkiä! Jaksakaa lukea loppuun, niihin ideoihini päästään kyllä.


Ruokabloggaajalla ja muutenkin erilaisiin aktiviteetteihin ja kädentaitoharrastuksiin hurahtavalla riittää tavaraa yli omien tarpeiden. Minimalismi, siihen niin haluaisin pyrkiä! Niin sisustuksessa kuin ruuassakin. Vähän on kaunista, selkeää ja yksinkertaista. Mutta jos värit ja muodot puhuttelevat, kauniit asiat, uudet makuelämykset ja niistä syntyvä lopputulos tuovat tyydytystä? Jos kiinnostuksen kohteita on liikaa? Jos kaupassa tutkii aina kaikki hyllyt ja haluaa kokeilla jotain uutta? Tai jos reissusta lähtee mukaan jokin vimpain tai tuote, jota et lähempää saa?

Ruokavieraita kutsuessa menun suunnittelu usein rönsyää, ja tekee mieli vetää viimeisen päälle, raaka-aineissa säästelemättä. Onhan kyseessä juhla, arjenkin keskellä, jolloin haluaa hemmotella ystäviä. Siinä sitten väkisinkin kertyy sitä hävikiksi kelpaavaa, kiireesti käytettävää. Maltti on valttia ja hyvällä suunittelulla nekin tulee käytettyä. Yrttien jämät pitäisi muistaa käyttää heti tai vaikka pakastaa. Ja pakastin! Vähemmälläkin pakastustilalla pärjää, tunnetusti sitä ei ole koskaan tarpeeksi koska jäähän helposti unohtuu ne kaikki hienot raaka-aineet, mitä on tullut jemmattua. Varastot pitäisi tarkistaa säännöllisin väliajoin! Kun on onni asua monipuolisten kauppojen äärellä, pitäisi suosia tekniikkaa: ostat vain mitä sillä hetkellä tarvitset!

Tätä kirjoittaessa pitäisi olla valmistelemassa illallista aiheesta sorsaa neljällä, ellei peräti viidellä tapaa. Tai lenkillä. Vaikka hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ei liikaa pitäisi suunnitella, pitäisi elää hetkessä; pohjevamma pysäytti kiireen, sai miettimään asioita. Miettiessä voi tehdä jotain niin turhalta tuntuvaa, mutta tärkeää, kuten siivota. Siivoamaan pystyy jotakuinkin yhdellä koivella ja siinä tulee sopivaa venytystä kipeisiin paikkoihin. Ja tunnetusti viime tippaan jättäminen saa keittiössä aikaan sopivan sykkeen jolloin saa enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa. Täytyy tehdä mikä milloinkin sopivalta tuntuu, eikä siivousfiilistä ole liian usein! Siinä voi samalla tutkiskella myös hävikkiasiaa noin yleisemmälläkin tasolla.
Kuten muovipussit, ne liittyvät olennaisesti ostoksiin. Ja naisen käsilaukku. Vaikka se olisi kuinka pieni, siellä on aina tavaraa, ja paljon. Eikä sieltä tahdo löytää mitään. Mutta sinne pitäisi silti muistaa aina laittaa se ostoskassi, kaksikin ja kieltäytyä kohteliaasti kaikista mahdollisista muovipusseista, joita ystävälliset kaupantädit aina tarjoavat. Ne, jos mikä ovat turhaa tavaraa ja hävikkiä.


Kämppäni ei ole aivan näin sekaisin.

Nurkkiani putsatessa löysin lisää ratkaisuja hävikin vähentämiseksi:

Ensinnäkin, erilaisia purkkeja ja pusseja kuivatavaraa, säilykettä löytyy yli omien tarpeiden. Niitä voisi aivan hyvin jakaa ystäville! Täältä löytyy mm. erilaisia soijatuotteita, ryynejä, oliiveja ja niin edelleen. Jos päiväykset osassa paukkuvatkin, moni tuote on vielä ihan ehtaa. Kaikkea ei siis tarvitse tuhota itse. Joku voi tulla hyvin onnelliseksi lahjoituksesta. Kysykää ja tulkaa hakemaan!

Toisekseen, muutakin kuin syötävää voi laittaa kiertoon: ensimmäinen joka huutaa HEP, saa lainaan kapselikahvikoneen ja kaupan päälle laatikollisen erilaisia kahvilaatuja. Kotoa noudettuna. Jos kiinnostuneita on useampi, ilmoittautumisjärjestyksessä, vaikkapa vuoroviikoin.

Kolmanneksi: älkää hyvät ystävät ostako minulle mitään tänä jouluna! Ei edes ruokatuotteita! Ellei sitten kyseessä ole tuoreet tryffelit tai kaviaari. Samppanjaosastolla on kyllä tilaa, ja kyllä viinikaappiin muutakin vielä mahtuu. Älkää ostako edes keittokirjoja, koska niitäkin on ihan liikaa! Lahjoittakaa sen sijaan hyvää mieltä, lämpimiä ajatuksia, mukavaa yhdessäoloa ja seurustelua! Laittakaa ne rahat hyvään tarkoitukseen, jollekin, joka oikeasti tarvitsee apua!

Neljänneksi: kutsukaa minut kylään kokkaamaan teemalla hävikistä herkuksi, tuon kassillisen tavaraa mukanani, kunhan ostatte ne tuoreet vihannekset ja juurekset, sillä ilman niitä ei voi elää.

Viidenneksi: laittakaa ruokaa itse, kaikesta kiireestä huolimatta. Hävikkiä voi estää myös kattamalla yhden ylimääräisen lautasen. Ystäväpiirissä on varmasti aina joku, jolla on sillä hetkellä jääkaapissa vain valo, syystä tai toisesta. Ruoka on parasta vastalaitettuna, yhdessä siitä nauttien.

Annetaan hyvän kiertää! Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja antamalla saa! Hymyä viikkoon kaikille!


2 kommenttia:

  1. i read your complete blog.. thanks for sharing nice information....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gee, thanks Myrna! You've got some great views and journeys there! I've got to read your blog for more!

      Poista