lauantai 5. toukokuuta 2012

Yrtit jatkoajalla

On niin kiva laittaa ruokiin aina tuoreita yrttejä; tuoksu, maku ja ulkonäkö on vaan niin paljon enemmän kuin kuivatavarassa. Parhaimmillaan herkullisissa ohjeissa listataan kolmeakin erilaista yrttiä! Tuoreyrttiruukut eivät ole halpoja ja säilyvät varsin vähän aikaa. Pienellä kastelulla ruukku hyvinkin kukoistaa hiukan pidempään, ja jääkaappia sietävät versot vielä pidempään. Ainakaan minä laiska ikkunapuutarhuri en ole saanut multaan tökkäämällä kaupan basilikaa versomaan. Koko puska ei myöskään tahdo mennä kerralla-liika on liikaa. Kuivattaminen olisi yksi vaihtoehto, miksei pakastaminenkin.

Yksi hauska konsti on upottaa komistus öljykylpyyn, viimeistään siinä vaiheessa, kun hehkein kukoistus alkaa hiipua. Öljyksi käy huokeampi oliiviöljy tai vaikkapa rypsiöljy, lisää öljyä sen verran, että yrtit peittyvät. Säilyy jääkaapissa pari kolme viikkoa yrtistä riippuen. Tuoksu on juuri sitä tuoretta yrttiä, maku on pehmeä ja maustaa kivasti ruoan kuin ruoan, näppärä salaatinkastikkeissa!

Tässä purkissa on punaista basilikaa ja rypsiöljyä. Kokeeksi lisäsin roseepippuria ja suolaa, liekö jälkimmäisellä vaikutusta säilyvyyteen, saapa nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti