keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Spaghetti porognese (hävikkiä vähentäen)

Jauhelihakastiketta pastalle ei ole tullut tehtyä aikoihin; tykkään, että pastakastikkeen pitää olla yksinkertaista, lihakastike on useinkin raskasta. Vaan kun tuota pakastintakin pitäisi tyhjennellä. Tästä tulikin yllättäen jauhelihapastaksi tavallista parempaa, vaikka kokkaus tapahtuikin pitkän päivän jälkeen lähes yösydännä. Samalla sai tuhottua muutaman hävikkikanditaatin jääkaapin hyllyiltä; ne on helppo korvata priimatavaralla ja ruohosipuliöljyn voi jättää pois, se nyt oli sieltä hävikkilistalta. Nimittäin edellispäivänä laitoin Välimäen Koti keittiössä- kirjan ohjeen vihreä vahapapusalaatti-tomaattitartar-ohjeen mukaan salaattia. Sen kyllä piti olla alkupala äitienpäivänä, mutta varmistaakseni ruoan menekin, on järkevämpää panostaa korkeintaan kahteen ruokalajiin kerrallaan, äitienpäivän tapauksessa pääruokaan ja jälkiruokaan.



Salaatti oli ihan ok, mutta johtuneeko osittain kauden raaka-aineista (sinänsä -tavanomaisesta poiketen- oikein lihaisat ja mehukkaat kotimaiset pihvitomaatit olivat kuitenkin tässä vetisiä ja mauttomia), ei mitään niin suuren suurta hehkutusta tämän ruoan osalle tullut: ruohosipuliöljy oli maukkainta. Tomaattitartar (sisälsi pikaisesti kiehautettua hienonnettua sipulia) käy oivallisesti pastakastikkeen pohjaksi. Ison messuilta ostetun parmesaanipalan kovasta reunasta oiva kannikka kastiketta maustamaan, kuten täällä oli puhetta.

Pastan keittämisessä kannattaa olla tarkkana, al dente, tai alle, jos laitat vielä pannulle; ja se kannattaisi jopa huuhtoa nopeasti valuttamisen jälkeen, että kypsyminen lakkaa. Toisekseen, jos osa jää myöhempää käyttöä varten, huuhtomaton pasta liiskaantuu yhdeksi ikäväksi köntiksi. Pastakastike kannattaa sekoittaa pastan joukkoon, kuten Italiassa on tapana, pannulla, jolloin pasta imee kastikkeen makuja upeasti ja sekoittuu joka puolelle ja ruoka on oikeasti paljon maukkaampaa!

n. 300 g poron jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
1 solo –valkosipuli heinonnettuna
1 lihaliemikuutio/fondikuutio
3 dl tuoreita tomaattikuutioita tai tomaattimurskaa tölkistä
1 rasia nuupahtaneita tai freesejä kirsikkatomaatteja
3 rkl tomaattipyreetä
tilkka vettä
suolaa, pippuria, timjamia
parmesaanin kannikka
kourallinen pientä kesäkurpitsaa puolen sentin siivuina
(ruohosipuliöljyä)
spagettia reilu annos (n. neljälle)
vastaraastettua parmesaania

Ruohosipuliöljy: leikkaa puntti ruohosipulia tehosekoittimeen, lisää öljyä niin että varret peittyvät, suolaa ja pippuria, soseuta hyvin.

Paista porojauheliha tilkassa öljyä, anna ruskistua, lisää sipulit ja kuullota. Lisää tomaattimurska ja puolitetut kirsikkatomaatit, lihafondi. Halutessasi loraus viiniä. Lisää mausteet, tilkka vettä ja parmesaanin kannikka makua antamaan. Keitä parikymmentä minuuttia, kunnes maut tasaantuvat ja kastike hiukan sakenee. Maista.

Keitä spagetti ohjeen mukaan lähes kypsäksi, sillä aikaa paista kesäkurpitsat tilkassa öljyä, mausta suolalla. Siirrä kesäkurpitsat odottamaan. Valuta spagetti ja nostele paistinpannulle, annostele kastike joukkoon ja sekoita.  Tarjoile kesäkurpitsan, ruohosipuliöljyn ja parmesaanin kanssa.

Kuvaaja (kiireessä ahneuksissaan) peitti ruohosipuliöljyn parmesaanilla, mutta ei jaksanut korjata. Ja kuiva parmesaanin kannikka oli niin hyvää ja pehmeää kastikkeessa muhittuaan, että kokki söi sen (salaa) itse!

P.s. Hävikistä herkuksi on yli kolmenkymmenen ruokabloggaajan toukokuinen Suolaa ja hunajaa-blogin Jonnan ideoima tempaus, jolla halutaan innostaa ja kannustaa kotitalouksia hävikkiruoan vähentämiseen. Facebook-sivun kilpailuissa on mahtavia palkintoja ja hyviä vinkkejä! Blogeihin pääset tutustumaan myös top100ruokablogit.com-sivustolla.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti