torstai 24. toukokuuta 2012

Parsakeitto tähteillä tai ilman

Parasta parsasesonkia eletään juuri nyt, mutta tyytyminen on melkein yksinomaan tuontiparsaan; kotimaiset menevät ravintoloihin, tosin joskus niitä onnistuu saamaan torilta. Ulkolaisten parsojen varret tuppaavat olemaan jo melko puisevia (kaunkohan ne ovat olleet matkalla?), ja vaihteleva  pituus menee haaskiin. Ei niitä pois kannata heittää, vaan lisätä liemeen tai keittää keitoksi. Tähän keittoon voi piilottaa myös vihanneslootaan unohtuneet pari jauhoista pottua, päiväyksen ohittanutta kermaa ja pari juustonkannikkaakin. Yhtä hyvin tämän voi tehdä priimatavarasta. Juuston kanssa kannattaa olla varovainen, ettei se peitä parsan hienostunutta makua; sopivasti käytettynä se tekee keitosta vähän täyteläisemmän.



Nippu parsaa tai tähteeksi jääneet parsan varret (pari isoa kourallista) valkoista tai viherää
2 pientä shalottisipulia
2 pientä rosamundaperunaa
1 valkosipulin kynsi
3-4 timjamin oksaa
2 rkl voita
1 dl valkoviiniä
2 dl kanalientä
2 dl kuohukermaa
pari pientä kuivanutta juuston kantapalaa
suolaa, pippuria, cayennepippuria, muskottipähkinää
hiukan sitruunamehua

Kuori puisevat palat, pilko pätkiksi. Jos käytät kokonaisia parsoja, säästä nuput. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuori ja kuutioi perunat. Freesaa kasviksia ja timjamia voissa, lisää viini ja kanaliemi, keitä parsoista riippuen noin 10 minuuttia, lisää kerma ja kuumenna. Soseuta sauvasekoittimella, siivilöi, mausta ja lisää parsan nuput. Kuumenna kiehuvaksi,  purista hiukan sitruunamehua juuri ennen tarjoilua.

Aikamoista luksusta nauttia parsakeittoa arki-iltana! Bonukset: nopeasti valmistettava ja vieläpä tähteistä.

 P.s. Tähän voisi halutessaan paistaa leipäkuutioita siitä leipäkoriin unohtuneesta kannikasta, kuten Suolaa ja hunajaa- blogissa paistettiin salaattiin.

Hävikistä herkuksi kampanja jatkuu: käy ihmeessä osallistumassa tempauksen tämän viikkoiseen kilpailuun Facebookissa: ainutlaatuinen tilaisuus voittaa illallinen kahdelle ravintola Kämp Signessä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti