perjantai 18. toukokuuta 2012

Värillä on väriä; macaron-ohjeita


 Iski hirveä hinku saada monta ihanaa väriä tallennettua macaronkuoriin. En osannut päättää; tuli varmaan toistakymmentä, yksi taikina kutakin väriä. Tässä osa. Osassa taikinoita on hasselpähkinää, johonkin kokeilin vähärasvaista mantelijauhetta.

Ystäville olen meilannut kohtuullisen seikkaperäistä valmistusohjetta, joten laitetaan se tännekin. Tämä on ranskalaisen marengin ohje, italialaisella eli kuumamarengilla tehtynä kuoret olisivat tasalaatuisempia ja kauniimpia, mutta tämä tapa on nopea ja helppo ja löytyy useammastkin blogista. Täyteohjeita löytyy aiemmista macaron-postauksista ja lähiaikoina lisää. Jutun lopussa yksi ehdotelma.

100 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
100-110 g valkuaista (n. 3 valkuaista)
4 rkl sokeria

Erottele valkuaiset edellispäivänä ja jätä peitettynä huoneen lämpöön. Jos säilytät pidempään, laita jääkaappiin. Valkuaisen ”vanhettaminen” löystyttää proteiinin kierteisiä rakenteita ja se vaahtoutuu paremmin, vaahto on kestävämpää ja macaronsit kohoavat uunissa paremmin. Keltuaista ei saa olla mukana, silloin valkuainen ei vaahtoudu. Työkalujen tulee muutoinkin olla rasvattomia. Keittiövaaka on myös melkeinpä välttämätön ainesten mittaamista varten.

Varaa mahdollisimman tasainen leivinpelti tai useampi, ja repäise sopivan kokoiset leivinpaperit, joiden tulisi olla suoria, laita tarvittaessa painon alle. Varaa n. 0.8- 1.0 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä tylla, jos sellaista ei ole, vaikkapa Bruno-pursotuspussien mukana tulevasta muovityllasta on helppo sellainen leikata. Laita tylla pursotuspussiin ja maljakkoon, kannuun tai vastaavaan, pussi on helpompi täyttää.

Siivilöi mantelijauhe 1-2 kertaa, varaa hiukan enemmän kuin tarvitset. Siivilöi tomusokeri mantelijauheen sekaan ja sekoita huolella. Jos seos seisoo pitkään, siivilöi uudelleen, näin vältät paukut leivoskuorissa. 

Vatkaa valkuaisia talouskoneella tai sähkövatkaimella, kunnes seos alkaa vaahtoutua. Lisää sokeri ruokalusikka kerrallaan. Vatkaa valkeaksi vaahdoksi, vaahto muodostaa pysyviä huippuja, sen ei tarvitse kuitenkaan olla yhtä kovaa, kuin marenkia tehdessä. Mitä kovempi vaahto, sen enemmän sekoitusta taikina sietää.

Tässä vaiheessa lisää haluamasi väri (käytän pastaväriä) ja mantelitomusokeriseos kerralla. Sekoita laajoin liikkein nuolijalla ainekset sekaisin. Sekoita kunnes seos on tasaista ja kiiltävää, ja valuu hitaasti nuolijasta. Tee pellille koekakku, mikäli se leviää ja tasoittuu hitaasti, massa on valmista. Tämän oppii muutaman kokeilun jälkeen. Laita massa pursotuspussiin, sulje pussi sulkijalla ja pursota kohtisuoraan parin cm kokoisia pyörylöitä leivinpaperille tasaisin välein. Koputtele peltiä vaikkapa tuolin selkänojaa vasten. Jos taikina leviää huonosti, tilannetta voi koettaa korjata kovalla paukuttelulla. Mikäli taikina leviää helposti, kevyt naputtelu sormin riittää. Jätä pöydälle kuorettumaan noin tunniksi. Tämä on välttämätöntä sille, että leivos kohoaa uunissa muodostaen ”jalan”. Itse paistan 140 asteessa kiertoilmalla noin 16 minuuttia, välillä peltiä kääntäen, mutta tämä on hyvin uunikohtainen. Anna jäähtyä hyvin, silloin kuoret irtoavat parhaiten. Säilytä tiiviissä rasiassa, jos et käytä heti, pakasta. Parhaiten säilyvät pakkasessa ilman täytettä, minusta täytetyt vetistyvät sulatuksen jälkeen nopeasti.

Macaron-leivokset jäätelösydämellä:


Jauhot suussa-blogista sain idean isoihin macaron-leivoksiin. Laitoin hiukan mansikkatomusokeria tavallisen joukkoon ja pursotin n.6-7 cm pyörylöitä. Paistoaika hiukkasen pidempi. Väliin vatkasin vaniljarahkaa, jonka pursotin molempien leivoskuorten reunoille, keskelle laitoin palan jäätelöä. Lisäksi pensasmustikoita. Nämä pitää syödä heti, muutoin jäätelö sulaa. Eipä kuoret minusta jääkaappikäsittelyä tarvinneet, vaan olivat ihanan pehmeitä ja samalla rapeapintaisia. Herkkua!Nyt pitäisi kehitellä jokaiselle värille sopiva täyte...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti