keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Parsapiirakka


 

Kauniin valkoiset parsat violettiin vivahtavine varsineen houkuttelevat, mutta etenkin paksut ovat melko puisevia. Jos haluaa eroon sitkeistä paloista, haaskiin menee aika lailla, jopa yli puolet. Piirakassa nekin kypsyvät mukavasti, eivätkä nuput ja mehukkaammat osat silti nuupahda.

150 g voita
n. 1 dl pecorinoa tai parmesaania raastettuna
4 dl vehnäjauhoja
0.5 dl vettä
Nippu (500 g) valkoista parsaa, huonot päät katkottuna, kuorittuna
3 keltuaista tai 2 kananmunaa
1 dl kermaa
1 dl maitoa
mustapippuria, suolaa
1-2 dl parmesaaniraastetta + hiukan tarjoiluun piirakan päälle ripoteltuna

Nypi pehmeä voi, juustoraaste ja vehnäjauhot keskenään, lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.


Taputtele taikina vuokaan (suorakulmio tai 25 cm pyöreä). Laita päälle rutisteltu leivinpaperi ja kaada sen päälle kuivia herneitä tai keraamisia paistokuulia, joita saa keittiötarvikekaupoista. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Tässä perinteisen vuoan korvaa nami-hiiren arvauskisasta voittamani vuoka: silikonireunus, jossa on magneetit ja jonka voi muotoilla haluamansa muotoiseksi ja kokoiseksi kakku- tai piirakkavuoaksi pellin päälle. Keraamiset kuulat ovat käteviä, painavampia kuin herneet ja käyttökertoja on rajaton määrä.

Keitä parsat lähes kypsäksi vedessä, jossa on hiukan suolaa, sokeria ja sitruunamehua. Näitä keitin 10 minuuttia, olivat paksuja. Valuta.

Asettele piirakkapohjan päälle, ripottele suolaa ja pippuria hiukan päälle.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada varovasti parsojen päälle. Jos reunat eivät ole korkeat, seosta saattaa jäädä tähteeksi.

Paista 220-200 asteessa 20 minuuttia; alenna lämpöä, jos meinaa tummua liikaa.


Aiemmin tekemäni mansikkasalsa toimi hyvin kastikkeena, mutta ei syönyt liiaksi parsan vienoa makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti