keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kanttarellikeitto

Kanttarellikeitto tai kantarellikeitto. Melkein olin jo unohtanut keitot hyödyntäessäni syksyn parasta antia. Onneksi se tuli puheeksi sienireissuun liitetyllä sukulaisvisiitillä ja kotiin tultua ryhdyin heti tuumasta toimeen. Sienisato on tänä syksynä ollut huikean hyvä ja se jatkuu edelleen. Yöpakkasia ei juurikaan ole ollut ja kanttarellejakin näyttää vielä nousevan. Pakko tunnustaa, että valtaosa sienistämme on tänä syksynä saapunut ovelle kerättynä ja siivottuna, kiitos ystävien.
Perinteinen maukas kanttarellikeitto onnistuu myös muista sienistä, vaikkapa suppilovahveroista. Halutessaan keittoon voi käyttää laadukasta vihanneslientä tai fondia. Kahvi sopii hyvin sienen makuun ja se kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua. Kahvia voi myös annostella tilkan lautasen pohjalle ja sitten nostella keittoa päälle.
Vinkki: keiton voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä, seuraavana päivänä lämmittäessä maku vain paranee.

Kanttarellikeitto

1 litra hienonnettuja kanttarelleja
2 salottisipulia
1 solovalkosipuli tai pari kynttä
voita, öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl valkoviiniä
4 dl täysmaitoa
4 dl vettä
1 vihannes/kanaliemikuutio
2 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria
cayennepippuria, muskottipähkinää
5 rkl keitettyä kahvia
lehtipersiljaa

Höyrytä sienistä ylimääräinen neste kuivalla pannulla. Hienonna sillä aikaa sipulit. Lisää voita ja öljyä ja sipulit ja kuullota sekoittaen 5-10 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot, kääntele hetki. Lisää viini ja anna haihtua. Lisää maito, vesi ja liemikuutio. Kiehauta ja anna poreilla n.10 minuuttia. Lisää kerma ja jatka hauduttamista. Mausta. Aja sauvasekoittimella hiukan sileämmäksi, keittoon saa jäädä sattumia. Lisää hiukan silputtua lehtipersiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti