torstai 1. lokakuuta 2015

Terveisiä puutarhasta: satoraportti

Viime kesänä meinasin laittaa postauksen vuosisadan sadosta. Useimmat uutiset kun olivat harrastelijapuutarhureilla, ainakin lähipiirissäni, enemmän tai vähemmän masentavia. Vuosi sitten alkukesän kylmät säät, yöpakkaset sun muut pilasivat yhden jos toisen kotipuutarhurin unelmat. Miksikö sitten oma satoni oli vuosisadan paras? Siitä yksinkertaisesta syystä, että olin ensikertalainen ja onnistuin yli omien odotusteni! No, postaus jäi tekemättä, eikä siitä sen enempää. Nyt päätin ryhdistäytyä ja laittaa muutaman kuvan. Ja jos ei muuta niin hyvälle tuulelle tulee aurinkoisia kuvia katsellessa.
Ei tämän kesän sato hassumpi ollut sekään, suorastaan parempi kuin viime vuonna. Yöpakkasia ei ollut ja yöt olivat muutenkin varsin lämpimiä. Vaikka kesä oli viileä, aurinkoa tuli kuitenkin kohtuudella ja elokuun lämpöaalto vauhditti sadon kypsymistä. Tomaatit pääsin istuttamaan vasta kesäkuun alussa kasvihuoneeseen ja ulos lähempänä kuun puoliväliä reissun takia. Satokausi tahtoo näin jäädä lyhyeksi. Toisaalta hataran vanhan kasvihuoneen lämmittäminen yöaikaan ei kauheasti houkuttele ja kunnon hallan iskiessä reunoilla olevat kasvit kärsivät lämmityksestä huolimatta.
Varsinaista kasvimaata ei vielä ole, toivottavasti hamassa tulevaisuudessa olevan piharemontin jälkeen. Aurinkoinen ja suojaisa piha ja vanhan heinäkompostin pohjamultiin muodostettu kohopenkki ja pari lavaa kasvattavat kelpo sadon kesäkurpitsasta, kurpitsasta ja avomaan kurkusta. Kesäkurpitsaa pakkaa tulemaan muutamasta taimesta yli oman tarpeen.
Kasvihuoneessa ja lämpimällä seinustalla kasvoi tänä vuonna yli kaksikymmentä tomaatin tainta, laskujeni mukaan seitsemää eri lajiketta. Sato oli runsas, tänä vuonna tomaatit kypsyivät hyvin kasvihuoneessa ja hiukan ulkosallakin, loput kypsyvät nyt sisällä. Omat tomaatit ovat parhautta! Ihania lajikkeita, kuten Kakao, Tigerella, Incas, tumma kirsikka... Näitä laitan varmasti ensi vuonnakin.
Tomatillo tuotti tänä vuonna kehnon sadon, taimiakin oli vain muutama, mutta hedelmät jäivät pieniksi.
Kasvihuonekurkut tekivät hyvän sadon, mutta kasvusäkkien multa oli ilmeisesti liian vahvaa ja niihin tuli himpun karvas maku. Ensi kesänä kasvihuoneen multa on vaihdettava ja istutettava kurkut siihen suoraan.
Yrttejä kasvatin tänä vuonna hiekkalaatikossa, jossa ne tuntuvat viihtyvän hyvin. Toivottavasti monivuotiset yrtit talvehtisivat. Sitruunatimjami ja korianteri ovat suosikkejani.
Pihassamme on yksi vanha omenapuu, joka tuottaa satoa joka toinen vuosi. Tänä vuonna runsas sato on rupinen ja osa omenista mätäni puuhun. Ensi vuonna on sitten taas välivuosi, toivotaan seuraavana parempaa satoa.
Kohta puutarha on talviteloilla, työkalut, ruukut ja puutarhatuolit ojennuksessa kasvihuoneessa. Sinne päätyy myös valeistutukseen ruukussa majaileva sopivaa istutuspaikkaa odotteleva ihana isokukkainen vaaleanpunainen pioni. Ensi keväänä jatketaan!Yksi iiiso ja muutama sopivankokoinen kurpitsa. Vihreät kypsyvät varastossa.


Tomaatteja syödään pitkälle syksyyn. Chilisatokin on kohtuullinen.


Auringonkukan siemeniä karkasi ja taisin viskelläkin kurpitsapenkkiin, hauskasti ne värittivät vihreää mattoa. Kurpitsat kasvattavat metrien mittaiset rönsynsä ja peittävät kaiken alleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti