tiistai 1. syyskuuta 2015

Kanttarellipiirakka

Erittäin maukas sienipiirakka, kahvipöytään tai iltapalaksi. Tässä piirakassa on umamia ja ihanan rapea, ohut pohja! Löysin vanhan sienipiirakan ohjeeni, sitä hiukan muuttelin. Kanttarellin tilalle voi laittaa melkeinpä mitä sieniä haluaa, maku vain muuttuu. Juustoraaste kannattaa tehdä mahdollisimman hienoksi, silloin se sekoittuu paremmin taikinaan. Itse käytän microplane-raastinta.

Kanttarellipiirakka

taikina:

2 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1/2 dl juustoraastetta (esim. cheddar)
1/2 dl (rasvatonta) maitoa

täyte:

noin litra tuoreita paloiteltuja kanttarelleja tai muita sieniä
2-3 rkl voita
1-2 rkl ruiskorppujauhoja
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl smetanaa (tai creme fraichea)
n. 1 dl (rasvatonta) maitoa
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää

2 dl juustoraastetta (cheddar)

Nypi voi jauhojen joukkoon sormenpäillä, lisää juustoraaste ja maito ja sekoita nopeasti. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Tee silläaikaa täyte; höyrytä kuivalla pannulla sienistä neste, lisää voi ja paista sieniä samalla käännellen. Lisää sipulit, tarvittaessa voita. Paista sieniä, kunnes niihin tulee hyvä väri ja ne napakoituvat. Lisää korppujauhot ja sekoita. Lisää smetana ja anna seoksen muhia keskilämmöllä. Lisää maitoa, sillä seoksesta tulee helposti liian paksua. Mausta ja anna jäähtyä.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä pyöreäksi, reilusti piirakkavuoan kokoiseksi. Painele piirakkapohja vuokaan leivinpapereineen ja paista 200 asteessa (kiertoilma) noin 10 minuuttia, kunnes reunat saavat hiukan väriä. Poista varovasti päällimmäinen paperi ja levitä täyte vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste ja paista piirakkaa vielä n. 15 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja kauniin värinen.
 

Piirakassa on ihanan rapea ja ohut pohja. Maku on täyteläinen, smetanan happamuus korostaa hienosti sienten omaa makua. Toimii haaleana ja kylmänä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti