keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Taimenta ja riisiä aasialaisittain

Kesällä taisi aika moni ruoka mennä Aasian suuntaan. Arkistoista löytyy kesärullia, salaattia thaimaustein, mausteista kurpitsaa kookoksella ja chilibataattikeittoa. Kaikkea ei tullut edes dokumentoitua. Valkosipulin, inkiväärin, sitruunaruohon, limen, kalakastikkeen ja korianterin liitto toimii melkein missä vain. Jos vielä lisää limenlehtiä ja minttua... Tässä erään lomapäivän nopea ateria.

Taimenta ja riisiä aasialaisittain

2 keskikokoista taimenfileetä

basmatiriisiä 4:lle
kasvisliemikuutio
1 pieni sipuli
porkkana
pätkä purjoa

marinadi ja kastike

1 solovalkosipuli
pätkä inkivääriä
puolikas sitruunaruoho
limen kuori + mehu
1 chili
rypsiöljyä
kalakastiketta
mustapippuria, suolaa
tuoretta korianteria, minttua ja basilikaa

Poista kalasta ruodot ja nahka. Leikkaa annospaloiksi. Kuori porkkana ja sukaloi kuorimaveitsellä. Puhdista purjo ja leikkaa renkaiksi. Hienonna sipuli. Kuullota sipulia tilkassa öljyä ja lisää hetken kuluttua riisi. Pyörittele. Lisää liemikuutio ja vettä niin, että riisin päällä sitä on n. 2 sormenleveyttä. Keitä kannen alla kypsäksi, kunnes neste on haihtunut. Sekoita joukkoon porkkana ja purjo ja jätä odottamaan.
Hienonna marinadiin valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho ja chili. Lorauta päälle öljyä ja sekoita. Kuumenna mikrossa puolella teholla minuutti; kasvikset kyspyvät hieman ja valkosipuli ei ole niin ärhäkkää. Lisää raastettu limen kuori ja reilusti vielä öljyä. Lisää hiukan limen mehua. Suolaa kalat ja pirskottele päälle marinadia. Jätä maustumaan. Lisää marinadiin loppu limen mehu, 3-4 rkl kalakastiketta, pippuria ja hienonnetut yrtit, kourallinen kutakin. Tarkista maku, lisää tarvittaessa kalakastiketta ja suolaa. Sekoitus toimii kastikkeena.
Paista kalat kuumalla pannulla pikaisesti, älä paista kuivankypsäksi. Lusikoi lautaselle riisiä, nosta kalafile päälle ja kauho reilusti ihanan mausteisenkirpeää kastiketta päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti