torstai 19. syyskuuta 2013

Miso-keitto Ailan tapaan

Miso-keitto - misoshiru - on meillä mukavasti lämmittävä talviruoka, alkuruokana tai pääruokana, riippuen siihen käytettävistä aineksista. Tällä kertaa se nautittiin lounaaksi ja samalla sillä lääkittiin flunssaista nuorisoa. Alunperin siitä piti tulla runsaampi; nuudelia siihen toivottiin ja merilevää, mutta hajamielinen kokki unohti ne. Jos ostoslistasta huolimatta jotain unohtuu kauppaan, niin helposti jotain saattaa jäädä myös ruuasta pois...
Japanilaisessa keittiössä keitto ei ole alkuruoka, vaan se tarjoillaan yhdessä riisin ja muiden ruokien kanssa. Miso-tahna - joko soijasta, ohrasta tai vehnästä tehty käynyt tahna - antaa keitolle ominaisen ruokaisan maun. Samalla se hiukan sakeuttaa sitä. Oleellinen japanilaisen keittiön mauste, jota saa meillä ainakin Tokyokanista. Joskus ostamani pakkaus taisi olla aika iso ja vaikka tahna säilyy kyllä hyvin jääkaapissa, pakastin omani annospusseissa. Dashiliemi on kombu-levästä keitettyä lientä, jota saa ainakin samaisesta kaupasta, sen voi korvata vaikkapa kanaliemellä.
Miso-keittoon voi laittaa myös porsaan- tai kananlihaa, munakoisoa, perunaa, merilevää. Oikeastaan siihenkin voi piilottaa tähteitä. Sushiprojektista jäi siitakesieniä, valmiiksi suikaloitua porkkanaa ja retikkaa, kesäsadon pari pientä unohtunutta sipulia ja avattu tölkki hyvää kanalientä. Käytin japanilaista soijakastiketta, jossa oli sitruunainen maku, mutta tavallinen käy hyvin.

Miso-keitto

pätkä inkivääriä hienonnettuna
puolikas solovalkosipuli hienonnettuna
10 cm pätkä purjoa puhdistettuna
pieni sipuli hienonnettuna
kourallinen siitakesieniä
porkkanasuikaleita
retikkasuikaleita
öljyä
1.4 l kanalientä (tai dashilientä)
suolaa, pippuria
soijaa
5 rkl misoa

Viipaloi halkaistu purjo. Halkaise siitakkeet. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sieniä, sipulia, inkivääriä ja valkosipulia. Lisää muut kasvikset, kääntele hetki. Lisää liemi ja keittele 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Mausta. Älä lisää vielä paljoa suolaa tai soijaa, sillä misotahna on suolaista. Ota desin verran lientä ja sekoita siihen misotahna ja kaada takaisin kattilaan. Lisää tarvittaessa soijaa tai suolaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti