maanantai 9. syyskuuta 2013

Kurpitsarisotto

Kurpitsa. Yksi parhaista asioista syksyssä. Pöydän reunalla niitä on tälläkin hetkellä useampaa eri laatua talvikurpitsoita. Butternutia ja erinäköisiä trumpettikurpitsoita. Hokkaidon- ja myskikurpitsat tulikin jo syötyä. Sunshinea en tänä vuonna saanut. Mikä tahansa talvikurpitsa sopii tähän ruokaan ja kaikki käsitellään samalla tavoin, paitsi vaaleista paksukuorisista Butternutista ja myskikurpitsasta kuori pitää poistaa.
Ja sieniaikakin on parhaimmillaan. Ensimmäiset suppilovahverot keräsin viikonloppuna. Kovasti ovat vielä nousemassa, mukava huomata että satoa tulee, mikäli saavat sadetta. Suppilovaheroiden tilalla kokeilin tähän ruokaan myös tatteja, toimii, ja siitakkeillakin pärjää. Aina parempi, jos voi hyödyntää lähiseudun aarteita, metsäsieniä ja paikallisia vihanneksia.
Vuohenjuustoksi kannattaa valita sellainen kypsempi, kuorellinen versio, jolloin juusto ei sula kokonaan vaan jää mukaviksi sattumiksi. Omenamehussa saa myös olla potkua, laimeasta mehujuomasta ei juuri tule makua. Ainakin Pfannerin omenamehussa oli lähes nektarimainen runsas omenan aromi.
Ja risoton kanssahan tällä on yhteistä vain ulkonäkö, sillä riisiä tässä ei ole lainkaan. Pitäisikö silloin käyttää nimitystä kurpitsatto? Kuulostaa niin hassulta, että olkoon kurpitsarisotto.


Kurpitsarisotto

1 kg talvikurpitsaa
2 salottisipulia
1/2 solovalkosipulia
1 sellerinvarsi
1/2 punainen chili
voita, öljyä
1 dl valkoviiniä
2 dl kasvislientä
1 dl omenamehua
2-3 dl suppilovahveroita
100 g vuohenjuustoa
kourallinen saksanpähkinöitä
1/2 sitruunan kuori ja tilkka mehua
1-2 rkl creme fraichea
suolaa, mustapippuria, cayennepippuria
tuoretta minttua, rosmariinia ja lehtipersiljaa
parmesaania

Halkaise kurpitsa ja poista siemenet ja sisus. Kuori tarvittaessa. Pilko pienempiin paloihin ja aja yleiskoneessa tai kutterissa 1 - 2 erässä puruksi. Kuori sipulit ja hienonna, Viipaloi selleri ohuelti. Poista chilistä siemenet ja hienonna.
Kuullota sipuleita ja selleriä hetki voin ja öljyn seoksessa. Lisää kurpitsapuru ja chili, kääntele hetki. Lisää viini, anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi sekä omenamehu. Kypsennä hiljalleen kymmenisen minuuttia, maista kypsyyttä välillä, kurpitsan saa jäädä purutuntumaa. Silläaikaa kuumenna muutamaan osaan pilkotut sienet kuivalla pannulla niin, että ylimääräinen kosteus haihtuu. Lisää voita ja öljyä, kypsennä. Rouhi saksanpähkinöitä hiukan ja kuutioi vuohenjuusto. Lisää sienet, juusto ja pähkinät, mausta suolalla ja pippurilla, lisää tarvittaessa hiukan cayennea. Pyöräytä joukkoon creme fraiche. Hienonna yrttejä, kutakin saa olla noin 2 rkl ja lisää joukkoon. Raasta sitruunankuorta ja purista tilkka mehua joukkoon. Viimeistele annos vastaraastetulla parmesaanilla.


Osallistun tällä ohjeella Pernod Ricard Finlandin järjestämään reseptikilpailuun. Jacob's Creek Earth.Vine.Grape. Organic Chardonnaylle tuli kehitellä kasvisruoka, joka tuo esiin viinin ominaisen luonteen. Hanapakkauksessa myytävä viini on sarjassaan parhaita: hedelmäistä raikkautta, sitrusta, paahteisuuttakin, miellyttävää hapokkuutta ja tammea maltillisesti. Annoksen hedelmäiset ja pähkinäiset maut saavat täyteläisyyttä vuohenjuustosta, pientä potkua chilistä ja yrtit ja parmesan viimeistelevät kokonaisuuden. Nautinnollinen makupari.



1 kommentti: