keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Lipeäkala

Tänä vuonna laitoin lipeäkalaa itsenäisyyspäivänä, kun normaalisti sitä on kokattu joulunpyhinä. Nuorison suosiossa se ei (vielä) ole, joten päätin nautiskella siitä ihan itsekseni. Ei se kuulunut minunkaan ruokavaliooni lapsena, vaikka lapsuudenkodissa sitä tehtiin itse: kuivattua turskaa (todennäköisesti vielä tuolloin, nykyisin Suomessa lipeäkala valmistetaan molvasta) liotettiin isossa altaassa (lasten ammeessa) haisevassa vedessä useampi päivä. Äiti osti joulun alla apteekista koivutuhkaa ja sitä sekoitettiin veteen.Vettä vaihdettiin päivittäin ja kala huuhdottiin lopuksi huolella.  Mahtaako lipeää olla enää saatavanakaan; ennen vanhaan sitä käytettiin saippuan valmistukseen. Joulupöydässä oli aina kinkun ja rosollin ohella lipeäkalaa valkokastikkeella, mutta en siihen haarukkaani pistänyt. Jokunen vuosi siinä vierähti, ennenkuin aloin pitää lipeäkalan mausta. Yhtenä jouluna taidettiin laittaa sen seitsemällä eri kastikkeellakin; kannattaa olla luova, eikä aina tyytyä perinteiseen bechamel- eli valkokastikkeeseen. Monen mielestä jo lipeäkalaa  keittäessä syntyvä pistävä haju on luotaantyöntävä. Itse kypsennän kalan uunissa, ja mielestäni sillä tavoin syntyy parempi kala ja myös vähemmän hajua.
Ohjeiden mukaan lipeäkalaa kannattaa varata 300-500 g/syöjä, mutta riippuuhan se myös lisäkkeistä. Kilosta riittää yhdelle minulle 3-4 pv ateriaksi. Lipeäkalaa kannattaa liottaa vähintään tunti kylmässä vedessä, mieluiten pidempään. Liottamaton kala hajoaa helposti keittäessä, mutta myös uunissa siitä tulee liottamisen jälkeen kiinteämpää ja mukavampaa syödä.
Perinteisesti lipeäkalan kanssa syödään valkokastiketta ja keitettyjä perunoita, mutta yhtä hyvin lisäksi voi tarjota salaattia ja muita juureksia.

1 kg lipeäkalaa
n. 1 rkl suolaa
muutama nokare voita

Voitele uuniastia, laita liotettu kala nahkapuoli alaspäin astiaan, ripottele pinnalle suolaa ja muutama nokare voita. Kypsennä kannen alla uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia. Kala on kypsää, kun haarukalla kokeillen irtoaa helposti liuskoina, ylikypsä hajoaa käsiin. Nosta kala pois nesteestä, anna hetki levätä ja tarjoile kastikkeen ja valitsemiesi lisukkeiden kanssa.

valkokastike

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
n. 1/2 l maitoa
mustapippuria
viherpippuria
muskottipähkinää
(2-3 rkl juustoraastetta)
suolaa

Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot sekoittaen. Anna hetki kypsyä, älä ruskista. Lisää maitoa pienissä erin koko ajan sekoittaen. Odota, että maito sekoittuu massaan, ennenkuin lisäät uutta. Paakkuuntumisen estoon auttaa myös, jos lämmittää maidon ensin. Mausta pippureilla, muskotilla ja suolalla, halutessa voit lisätä pari rkl vahvaa juustoraastetta. Kypsennä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, tarkista, että jauho ei enää maista. Jos kastike sakenee liiaksi, lisää tilkka maitoa tai vettä.

tarjolle:

suolaa
maustepippuria


Raastoin punajuurta, perunaa ja omenaa ja kypsensin ohuita kakkuja pannulla, mausteena pippuria ja suolaa. Pinaatti on vain käytetty pannulla tilkassa öljyä.



Nokare kirjolohenmätiä koristeeksi. Uunissa paahdettu saaristolaisleipämuru sopisi loistavasti lipeäkalalle, mutta leipä unohtui kauppaan...

4 kommenttia:

  1. Pitäisi kyllä kokeilla näin aikuisiällä tuota lipeäkalaa...Viimeksi lapsena syönyt, traumathan siitä jäi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pitäisi Kira, rakenne on hienostunut ja kastike mausteineen kruunaa nautinnon!

      Poista
  2. Voi että kuulostaa liian herkulliselta! Pakko saada tuota...

    VastaaPoista