lauantai 29. joulukuuta 2012

Joulun hävikistä herkuksi: suolaiset muffinssit

Pyhäpäiviksi useimmilla taitaa olla tapana varata ruokaa reippaasti, varmuuden vuoksi enemmän, kuin tarpeen on, jos vaikka tulee yllätysvieraita, ja ettei tarjottavat lopu kesken. Toisaalta tarkkaa menekkiä on vaikea laskea. Etenkin joulun seisovan pöydän periaatteella tarjottavat lukuisat suolaiset ruokalajit ja laatikot ovat niitä, joita jää aina enemmän tai vähemmän tähteeksi, kuten joulukinkkuakin. Heti pyhien jälkeen jouluruuan kiintiö on jokseenkin täynnä; jotain muuta pitää saada. Arvokkaat tähteet kannattaa kuitenkin hyödyntää ja jatkojalostaa joko välipäivien herkuksi tai uuden vuoden aaton herkkupöytään.
Jos olet niin onnekas, ettei kinkkua jäänyt tähteeksi, tai kenties keität kinkuntähteestä hernekeiton, tähän ohjeeseen käy hyvin mikä tahansa liha tai jauheliha. Ja makuaineiden määrät ja laatu eivät ole niin tarkkoja; mitä sattuu jääkaapista löytymään: lihaa, juustoa, rosollia, peruna- tai lanttulaatikkoa, vain mielikuvitus on rajana. Eikä kinkun kastikkeen tähteitäkään kannata väheksyä! Mausteilla saa makumaailmaa kauemmas joulun ajasta, ken niin haluaa.

Taikinasta tulee 38 muffinssia.

380 g (n. 3 dl) imellettyä perunalaatikkoa
1 prk rahkaa
450 g joulukinkkua kuutioituna (n. puoli litraa)
2 salottisipulia hienonnettuna
1/2 solovalkosipuli hienonnettuna
pätkä inkivääriä hienonnettuna
1 omena kuutioina
2 tl suolaa
mustapippuria, cayennepippuria
1/2 sitruunan raastettu kuori
tuoretta timjamia, persiljaa hienonnettuna
kourallinen kermajuustoa hienonnettuna
3 rkl sinihomejuustoa murustettuna
1 dl kinkun kastiketta
1.5 dl maitoa
4 kananmunaa
0.5+5.5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
100 g voita sulatettuna
1 dl punajuurikuutioita

Ruskista kinkkukuutioita vähässä rasvassa, lisää sipulit ja kuullota, lopuksi omenakuutiot. Mausta reilusti pippurilla ja yrteillä. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon puoli dl vehnäjauhoja ja juustot. Sekoita laatikon tähteet rahkaan, lisää kinkkukastikkeen loppu ja maito. Sekoita joukkoon kananmunat ja loput vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Lisää kinkkuseos ja lopuksi sulatettu voi ja punajuurikuutiot. Lusikoi muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa n. 18-20 minuuttia.


Tarjoa vaikkapa salaatin kanssa haaleina. Kyseisiin täysin paperisiin vuokiin taikina hiukan tarttui; silikoni- tai leivinpaperivuokien kanssa tuskin on ongelmaa. Hyviä olivat, maku kaukana joulukinkusta! 

4 kommenttia:

  1. Ahaa.... nyt taisi löytyä ratkaisu yli jääneeseen perunalaatikkoon ja muutamaan muuhunkin tähteeseen:D

    VastaaPoista
  2. Luulen, että tätä reseptiä kaipaillaan monissa kodeissa ;-) Meillä oli onneksi maltillinen 2 kilon kinkku, joka on syöty viimeiseen siivuun. Laitoin tämän jakoon myös Hävikistä herkuksi FB-sivuille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli 2 kg kinkku, mutta niinpä vaan jäi tähteitä.

      Poista