lauantai 9. kesäkuuta 2012

Vähärasvaiset muffinssit


 

Kuningattarelle menivät siis nämä sangen terveelliset (ennen kuorrutusta) muffinssit vai pitääkö puhua cupcakeista (ainakin koristeltuna)? Päällystämättä eivät ole myöskään kovin makeita; uskoisin siis olevan varttuneempaankin makuun, eikä kuorrutteellakaan mene makeudeltaan överiksi. Halusin kokeilla, kuinka onnistuu leipoa pelkällä valkuaisella; tällä kertaa keltuaiset menivät ensin. Samalla tuli käytettyä päiväystä hipovia maitotuotteita, mangosmoothien jämät, päiväyksen jo ylittänyt Wiener crush-pussi. Vehnäjauhot pääsivät loppumaan, enkä laiskuuttani jaksanut laskeutua kellarista hakemaan, joten pussin pohjia laitoin sekaan. Gluteenittomat jauhot (maizena ym.) antaa ilmavuutta, eikä grahamjauhokaan ollut yhtään hassumpi.

Annoksesta tulee parikymmentä amerikanmuffinssivuokiin.
600 g jauhoja (1/3 vehnäjauhoja, 1/3 gluteenittomia jauhoja, 1/3 grahamjauhoja)
2 rkl leivinjauhetta
250 g kananmunan valkuaista (1 kananmuna painaa  noin 60 g)
220 g sokeria (hedelmäsokeria ja ruokokidesokeria)
1 dl öljyä
5 dl maitoa tms. (1 purkki jogurttia ja 2.5 dl passionsmoothieta)
1 prk rahkaa (mansikka-raparperi)
vaniljasokeria 2 rkl
n. 10 kpl vaahtokarkkeja pieninä paloina
Wiener crush-pussi

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja Wiener crush. Vatkaa valkuaiset ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Koneen käydessä valuta sekaan öljy. Sekoita kuivat aineet ja nesteet varovasti joukkoon, lisää lopuksi vaahtokarkit. Täytä muffinssivuoat lähes täyteen. Paista 180 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes tikulla koetellen ovat kypsiä. Vaahtokarkit pyrkivät pois vuokasta, ne voi nostella tikulla takaisin.

Pelkkä valkuainen toimi loistavasti, kovasta marenkivaahdosta tuli volyymia leivonnaisiin, eikä öljy sitä latistanut. Öljyä en juurikaan tykkää käyttää leivonnassa, mutta tässä ei ollut yhtään hassumpi.


Kuorrutus:
1 prk sitruunatuorejuustoa (Valio)
2 prk philadelphia- maustamaton tuorejuusto
½ pkt tomusokeria
(elintarvikeväriä)

Vatkaa kuorruteaineet voimakkaasti sekaisin. Laita pursotuspussiin ja koristele.

 
Mielestäni muffinssit kärsivät kylmäsäilytyksestä, niinpä ne kannattaa koristella juuri ennen tarjoilua. Hortensian kukat on tehty silikonimuotilla vaahtokarkkimassasta ja keskelle on liimattu nonparelli.

 Edit. Nämä on syytä syödä 1-2 päivän sisällä, vähärasvaisena kuivahtavat hyvin nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti