torstai 21. kesäkuuta 2012

Antti antoi ahvenia


Ahvenfileitä aprikoositillikastikkeella, karamellisoidut aprikoosit ja saaristolaisleipää.
Valmistauduin ruuhkiin ravitsemusliikkeissä tänään, mutta yllätyksekseni niitä ei ollutkaan. Rauhassa sain haahuilla lähikaupan tiskeillä ilman selkeää käsitystä illan saati juhannuksen kattauksesta (onneksi huomenna voi vielä santsata). Kierroksen saaliksi kertyi mm. upeita pieniä aprikooseja ja tavoistani poiketen valmiita ahvenfileitä. Ajatus urautui ihanaisten aprikoosien ympärille, joista kehittelin kermaisen kastikkeen ja pannulla karamellisoidut aprikoosit. Saaristolaisleipää oli entuudestaan.
Tämä olkoon panokseni kesän ahven-aiheiseen ruokahaasteeseen, jota emännöi Kivistössä-blogi.

1-2 ahvenfileetä/nenä koosta riippuen
tuoretta rosmariinia
hyviä pieniä tuoreita aprikooseja
1 pieni sipuli
voita ja öljyä
hiven valkosipulia
noin 1 dl valkoviiniä
tilliä
hyvää kalalientä noin 3 dl
1/3 vaniljatankoa
laakerinlehti, kurkumaa
reilu dl kermaa
suolaa, valkopippuria, cayennepippuria, hunajaa
1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
kookossokeria tai tavallista sokeria
saaristolaisleipää pari siivua

Murusta saaristolaisleipä kulhoon. Halkaise vaniljatangon pätkä ja kaavi vanilja ja sekoita leivän joukkoon. Kuivaa murut 160 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kääntele välillä, älä polta.

Huuhdo aprikoosit, lohko 4-5, poista kivet. Silppua sipuli. Kuullota sipuli ja valkosipuli voissa, lisää aprikoosit, kääntele. Lisää tillinipun paksut varret pariin osaan pätkittynä. Lisää viini, anna hetken kiehua. Lisää noin 3 dl kalalientä, laakerinlehti, kurkumaa ripaus ja vaniljatangon pätkä ja anna kiehua kokoon, kunnes aprikoosit ovat pehmeitä. Paseeraa siivilän läpi. Lisää kerma, kiehauta, mausta hunajalla, pippurilla ja halutessasi kuohkeuta sauvasekoittajalla.

Kuivaa, suolaa ja pippuroi kalafileet. Kuumenna pannu keskilämmöllä, laita kalafileet kuivalle pannulle ja kypsennä, kunnes reunat alkavat vaalentua., paina samalla lastalla fileitä etteivät käperry. Lisää pannulle reilusti rosmariinin neulasia, reilu rkl voita. Kun voi sulaa ja alkaa vaahdota, kauho sitä fileiden päälle, kunnes kypsyvät.

Halkaise muutama aprikoosi, kuumenna pannulla tilkka öljyä ja voita, lisää korianterin siemenmurska. Kääntele siinä aprikooseja muutama minuutti ja lisää noin 1 rkl sokeria. Kypsennä, älä pehmeäksi.

Laita ahvenfileet lautaselle, kauho ympärille kastiketta, aprikoosit, ripottele kalan päälle leipämurua ja koristele tillillä.


Aprikoosikastike toimii hyvin kalan kanssa, on hiukan hapokas, ei liiaksi, kun leikkaa hunajalla. Aprikoosilohkoja ei tarvitse kauaa kypsentää, etteivät pehmene liiaksi. Saaristolaisleipämurusta on moneen muuhunkin. Suosittelen täydestä sydämestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti