Horsmaa kehuttiin käytettäväksi parsan tapaan. Kun kuitenkin olin päättänyt tehdä piirakan, sellainen sitten tehtiin horsmasta. Turvauduin valmistaikinaan, mutta valinta ei ollut hassumpi.
1 pkt (400 g)Sunnuntai ruisperunataikinaa
100 g maitohorsman versoja (Kiurun yrtit)1.5 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl kermaa
suolaa, pippuria
Sulata taikina ja painele pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, pistele pohja.
Pilko horsmat 1.5 cm pätkiksi, jätä pehmeät lehdet pidemmiksi. Kiehauta vettä ja laita horsman varret pariksi minuutiksi kuumaan veteen. Varret pehmenevät nopeasti. Laita lehdet siivilään ja kaada horsman varret ja vesi niiden päälle, valuta. Mausta suolalla ja pippurilla.
Voitele folio voilla ja painele piirakan päälle. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Lisää päälle juustoraaste ja paista 5 minuuttia, kunnes juusto alkaa sulaa. Sekoita kananmunat ja kerma mausta ja kaada piirakan päälle ja lisää pinnalle horsma. Paista vielä 15 minuuttia, tarjoa haaleana.
Voin kyllä sanoa, että horsman maku oli aivan ihastuttava, ja tuli tässä erittäin hyvin esiin, Ajattelin, että on miedon makuinen, enkä juuri maustanut, mutta yllättävän rehevä, vähän nokkonen tulee mieleen, mutta omanlaisensa, raikas maku.
Viettelys on horsmankukista tehty mehu, jota laimennetaan 1:3. Valmistaja Joswola Oy Iisalmesta.Vahva ja hapokas maku, tuli hyvin esiin sekoitettuna hiilihapotettuun lähdeveteen. Soipisi varmasti hyvin kesäiseen booliin tai kuohuviinin kanssa!
Suosittelen lämpimästi maitohorsmaa, Rentun ruusu nimi ei mielestäni nyt anna tälle ihanuudelle oikeutta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti