Liha on luomua; hirveä ja lammasta. Jos onnistuu saamaan lähiseudun lihaa ja jos vielä itse käsittelee sen alusta loppuun, irrottelee lihan ruhosta ja jauhaa sen, voi olla varma, että jauheliha on ihan ehtaa tavaraa, paistaminen on paistamista eikä keittämistä ja makukin on sen mukainen!
Hampurilaiskastikkeessa on valitettavasti lisäaineita, kuten ketsupissakin, mutta lopputulos oli niin pehmeä ja maukas, että nämä kastikkeet jäivät lähes koskematta.
Tästä annoksesta syö 6-8 nälkäistä.
Sämpylät
Tästä tulee 16-18 normaalikokoista sämpylää
juuri:
edellisenä päivänä sekoita nokare hiivaa, 1 dl vettä ja n. 1 dl vehnäjauhoja, jätä liinan alle lämpimäänseuraavana päivänä:
5 dl maitoa
35 g hiivaa
1 tl sokeria
2-3 tl suolaa
2 kananmunaa + 1 voiteluun
500 g vehnäjauhoja
330 g durumvehnäjauhoja
Lisää edellisen päivän juuri sekä hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää sokeri, kananmunat ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, lopeta jauhojen lisääminen, kun taikina on notkea, mutta tarttuu vielä sormiin. Vaivaa ainakin 10 minuuttia, lisää tarvittaessa vielä jauhoja. Kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa leivinpöydällä ja kauli n. 1.5 cm paksuiseksi.
Ota muotilla pyöreitä taikinakakkuja, tässä käteen sattui kukkamuotti; hiukan piristystä päivään. Taikinan voi myös leikata taikinapyörällä neliöiksi tai suorakulmioiksi. Kohota liinan alla n. puoli tuntia.
Voitele kananmunalla, koristele halutessasi seesaminsiemenillä. Muottia apuna käyttäen siemenet eivät varise pitkin peltiä. Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia.
Jauhelihapihvit
600 g hirven ja lampaan jauhelihaapieni sipuli
½ dl vettä
1 kananmuna (tai sämpylöiden voitelusta tähteeksi jäänyt kananmuna)
2 rkl korppujauhoja
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3 rkl grillimaustetta
1 rkl paprikajauhetta
2-3 tl suolaa
pippuria
valkosipulia tuoreena/myllystä
Kastike:
1 pss Taffel ranch dippi
1 prk smetanaa½ dl kevytmajoneeisa
½ dl kermaa tai vettä
1-2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl valkoviinietikkaa
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja anna seisoa viileässä.
Lisäksi:
cheddarviipaleitatomaattia
punasipulia
salaattia
rucolaa
suolakurkkua
Silppua sipuli hienoksi, samoin rosmariini. Kuullota sipulia pannulla öljyssä, lisää joukkoon rosmariini ja muut mausteet. Ota pois liedeltä ja lisää tilkka vettä, sekoita ja lisää jauhelihan joukkoon. Vedellä jatkettu mausteseos leviää paremmin takinan joukkoon ja lämmin massa on mukavampi vaivata. Lisää muut aineet, mausta ja sekoita.
Tee pihveistä tasakokoisia käyttämällä samaa muottia, millä teit sämpylät.
Paista parilapannulla väri pintaan ja kääntämisen jälkeen lisää cheddarviipaleet. Käytä vielä uunissa (160 astetta) 5-10 minuuttia, kunnes ovat sisältä kypsiä.
Kokoa annokset lautasille. Lopputulos oli yllättävän mehukas. Maustetta pihvissä saa olla reilusti, muutoin annos jää pliisuksi. Sämpylät voi rapeuttaa grillissä niin halutessaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti