torstai 28. kesäkuuta 2012

Vielä sireenistä

Sireenikakkua ja sireenihilloa, samaisesta Baka-lehdestä kuin sireenijäätelönkin ohje. Kakun ohjetta lukiessa ihmettelin kovasti ainemääriä, kun tämän tyyppiseen kakkuun en ollut ennen törmännyt, eikä kaikki epäselvyydet selity silläkään, että ohje on sillä heikommalla kielelläni. Meinasin jo tehdä toisenlaisen kakun ja kuorruttaa sen sireeniliemellä, mutta päätin kuitenkin kokeilla. Paistoaika oli ohjeessa vain 20 minuuttia, ja glasyyrin määräkin ihmetytti.


4 munaa
400 g sokeria (4 dl)
200 g kylmää vettä (2 dl)
240 g jauhoja (noin 4 dl)
20 g leivinjauhetta (n. 4 tl)

Sireeniliemi
3-4 sireeninkukintoa
2 dl vettä
15 g sitruunamehua (1 rkl)
½ dl sokeria (50 g)

Glasyyri
200 g sulatettua voita
2 keltuaista
150 g sokeria (laitoin vähemmän)
4 tl vaniljasokeria
sireeniliemi

Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Vaahdota sokeri ja kananmunat. Lisää koneen käydessä kylmä vesi norona ja kääntele jauhoseos varovasti joukkoon. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia ( 20 minuuttia ei todellakaan riitä), kunnes kypsä. Kumoa vuoasta ja anna jäähtyä.

Valmista sireeniliemi  samaan aikaan glasyyrin kanssa, ettei sireeniliemi ehdi tummua. Irrota kukat ja hienonna niitä hieman. Lisää kiehuvaan veteen sitruunamehun ja sokerin kanssa, keitä hetki kokoon.
Vatkaa keltuaiset ja sokerit, lisää voi. Ohjeen mukaan kypsennetään hetki miedolla lämmöllä. Itse lisäsin kuuman sireeniliemen, joka sopivasti saosti ja kypsensi seoksen.
Valuta kakun päälle ja koristele tuoreilla kukilla.

Taikina pyrki paistaessa ulos vuoasta ja painui lopulta vähän kasaan. Rakenne on aika jännä. Kostutuksessa on mielestäni liikaa rasvaa, oli varsin tuhtia evästä. Kakku imisi nestettä varmasti paremmin vuoassa, mutta en uskaltanut jättää kakkua vuokaan, jos se vaikka jämähtäisi siihen. Sireeninmaku on oikein mukava, mutta ensi kerralla toisenlainen kakkupohja.
Hillo sen sijaan on oikein hyvää; tein vain puoli annosta, josta tuli kaksi pientä purkkia. Sitruunamelissaa ei ollut enkä kanelia halunnut laittaa.

Sireenihillo

125 g sireeninkukkia
sitruunamelissaa
300 g hillosokeria
kanelia
4 dl vettä
1 sitruuna

Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja purista mehu. Hienonna sireeninkukat ja sitruunamelissa, sekoita sokeriin, lisää halutessasi kanelia. Kiehauta vesi ja lisää sokeriseos ja sitruunankuori. Keittele hiljalleen n. 10-15 minuuttia, lisää lopussa sitruunamehu. Säilö puhtaisiin purkkeihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti