sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Juhannusliemet


 

Tekemättömien töiden rästilistaa lyhentäessä hellalla porisi useampikin kattila. Samalla kun siivoilin keittiötä ja istuttelin vihdoin kukat, keittelin kokoon kuusenkerkkäsiirappia. Noista metsän aarteista on jälleen kiittämäni aina niin avuliasta työkaveriani siippoineen, joita ilman en tulisi enää toimeen! Nokkoset ja maitohorsman versot ovat he minulle keränneet, mallinukelle on rakennettu jalka, mankeli korjattu ja ja ja...mitähän kehtaisin vielä keksiä... Tuhannesti sinne kiitoksia!

Mitään pikku satsiahan ei täällä tehdä, vaan reilulla kädellä! Johihaka kokkaa blogin ohjetta noudattelin, aineksia vaan oli niin paljon, että ilta loppui kesken, ja aika monta tuntia meni tätäkin päivää; suurempi määrä näyttää vaativan reilusti pidemmän keittoajan. Varaa useita purkkeja.

7 l kerkkiä
7 l vettä
3.5 kg sokeria
2 vaniljatankoa

Huuhtele kerkät ja lisää vesi. Anna liota reilusti yön yli. Keitä liotusvedessä 1 tunti, siivilöi kankaan läpi. Lisää sokeri, keitä tunti. Lisää halkaistut vaniljatangot ja keitä kunnes neste on haihtunut puoleen ja seos on siirappimaista. Varaudu useiden tuntien keitokseen. Nopeammin seliväisi varmaan, jos keittäisi lientä kokoon ennen sokerin lisäämistä. Säilö puhtaisiin purkkeihin ja jakele lähipiirille tai tuliaisina, kaikkea et jaksa käyttää itse.


Runnin aarteita on tuo nostalginen vanilliinisokeripurkki; jolla on ihan paras nimi!


Teki mieli keittää rapulientä; en halunnut ostaa hummerifondia kaappiin seisomaan. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pakasterapupakkaus. Tulihan ne ravunpyrstötkin tietysti syötyä.

Ja niistä ihanista aprikooseista vielä hilloa.


600 g aprikooseja lohkoina
1 dl vettä
vajaa 300 g hillosokeria
pala inkivääriä siivuina
tähtianista muutama sakara
kanelitanko

Kuumenna vesi ja aprikoosilohkot, lisää sokeri ja mausteet. Keitä n. 15 minuuttia, kunnes aprikoosit pehmenevät, säilö purkkiin.

Ja huomenna ikkunanpesu - ehken - ja jotain sireeninkukkia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti