tiistai 30. kesäkuuta 2015

Suussa sulava clafoutis!

Mitä jälkiruuaksi? Pannari! Tällä kertaa pannaan paremmaksi kuin maailman paras pannari: tehdään clafoutis! Kirsikat ovat parhammillaan juuri nyt ja kirsikkareseptejä onkin testattu jo useampi.
Clafoutis on klassinen ranskalainen jälkiruoka, jossa yksinkertaisesti kirsikat ladotaan vuokaan, pannukakkutaikina kaadetaan päälle ja herkku kypsennetään uunissa. Monenlaisia versioita tästä kirsikka-pannarista olen kokeillut mutta tämä Sikke Sumarin clafoutis on astetta hienostuneempi ja erittäin herkullinen! Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä tällä ohjeella pannarista tulee kevyt ja ilmava ja kirsikat saavat täyteläisen maun esikypsennyksestä ja ripauksesta kanelia ja sitruunaa. Keltuaiset ja valkuaiset vatkataan erikseen, jolloin taikinasta tulee kuohkea ja yllättäen parista kananmunasta loihtii peräti kaksi piirakkavuoallista jälkiruokaa, josta riittää useammallekin herkuttelijalle. Bonuksena makean hapokas kirsikkasiirappi joka sopii myös jäätelön kaveriksi.
Alkuperäisen ohjeen sitruunan vaihdoin limeen ja kerman sijaan käytin kerma-maitoa, eikä mittaukseni ihan millilleen mennyt mutta hyvää tuli silti! 

Clafoutis

1 l kirsikoita
1 rkl limen mehua
1/2 limen raastettu kuori
hiukan kanelia
1 1/2 dl sokeria

Huuhtele ja valuta kirsikat, halkaise ja poista kivet. Voitele uunipannu tai- vuoka ja levitä siihen kirsikat. Mausta ripauksella kanelia, limen mehulla ja kuoriraasteella. Ripottele sokeri päälle. Kypsennä noin vartti 200 asteisessa uunissa. Siivilöi kirsikat ja ota liemi talteen.

Taikina

2 munaa, keltuaiset ja valkuaiset erikseen
3 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
pari tippaa manteliaromia
1 3/4 dl kermaa tai kerma-maitoa
ripaus suolaa

päälle tomusokeria

Voitele vuoka tai kaksi, niiden koosta riippuen tai useampi annosvuoka. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja vainljasokeri vaahdoksi, siivilöi joukkoon vehnäjauhot, lisää pari tippaa manteliaromia. Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää pieni määrä valkuaisvaahtoa keltuaisvaahtoon ja sekoita huolella. Lisää loppu valkuaisvaahto varovasti käännellen. Levitä taikina kirsikoiden päälle tasaisesti niin että kirsikat jäävät näkyviin. Kypsennä noin 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pannukakku on kypsä.
Keitä silläaikaa kirsikkaliemi siirapiksi, anna jäähtyä. Koristele clafoutis tomusokerilla ja tarjoile kirsikkasiirapin kera.




Kuohkea, kevyt ja herkullinen clafoutis on ihana jälkiruoka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti