keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Suolaiset korvapuustit

Korvapuustit, suolaiset korvapuustit, ovat mukavaa vaihtelua sämpylöille ja patongille. Korvapuustit ovat herkullinen ja kevyempi vaihtoehto briosseille. Taikinaksi sopii tavallinen pullataikina ilman sokeria (ja rasvaa) tai vaalea leipä- tai sämpylätaikina. Taikina kannattaa tehdä edellisiltana jääkaappiin kohoamaan; pitkä kohotus viileässä antaa leipään makua. Täytteeksi voi valita haluamansa ainkset, vaikkapa tyyliin mitä kaapista löytyy. Erilaiset yrtit ja juustoraaste toimivat hyvin ja pestosta saa tuhtia makua.
Omiin korvapuusteihini valikoitui kaapista artsiokkatahna sekä tattitryffelitahna, lisäsin vielä lorauksen tryffeliöljyä ja hiukan sormisuolaa. Pinjansiemenet antavat hiukan purutuntumaa ja ihanaa pähkinäistä makua. Yleiskoneella taikina on nopea tehdä ja koneen kannattaa antaa vaivata taikinaa riittävän kauan, ainakin kymmenisen minuuttia, hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Vehnäjauhoja lisäsin sen verran, että taikina tarttuu taikinakoukkuun mutta on edelleen sen verran löysää, että tarttuu sormiin. Yön yli kohotettavan taikinan voi jättää vähän löysemmäksi, se tuntuu kiinteytyvän pitkässä kohotuksessa. Toisaalta kaulittava taikina saa olla pehmeämpi, täytyy vain käyttää riittävästi jauhoja kaulitessa.



Suolaiset korvapuustit (2 pellillistä, 15-20 kpl)

6 dl vettä
1/2-1 dl jogurttia
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 dl durumjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
vehnäjauhoja (karkeita ja puolikarkeita)
1 rkl suolaa

täyte:

1 purkki artisokkatahnaa
1 pieni purkki tatti-tryffelitahnaa
tryffeliöljyä
pinjansiemeniä
sormisuolaa

voiteluun kananmuna

Liota hiiva nesteeseen, jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa, nesteitä ei tarvitse lämmittää. Lisää siirappi, durumjauhot, kaurahiutaleet ja anna taikinan seisoa ainakin puoli tuntia. Lisää loput vehnäjauhot vähitelleen, sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi ja vaivaa huolella vähintään 5 minuuttia koneella, käsin kauemmin. Lisää suola ja jatka vaivaamista toinen mokoma. Taikina saa jäädä hiukan sormiin tarttuvaksi. Siirrä öljyttyyn kannelliseen astiaan yön yli jääkaappiin tai kohota normaalisti huoneen lämmössä. Kauli jauhotetulla leivinlaudalla suorakaiteen muotoiseksi. Lisää tahnat, siemenet ja öljy ja suola tai valitsemasi täytteet ja kierrä rullalle. Leikkaa kolmiomaiset palat ja laita pellille kapeampi puoli ylöspäin ja paina littanaksi. Anna kohota liinan alla, voitele kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista 225 asteessa (uunista riippuen) n. 15 minuuttia, kunnes puustit ovat kauniin värisiä ja kypsiä.


Olen tykästynyt karkeisiin vehnäjauhoihin leivinpöydällä ja tulee niitä lisättyä moniin leipomuksiinkin puolikarkeiden sijasta. 


 
Suolaiset korvapuustit nautittiin kuohuviinitastingissä, makupari toimi hyvin.
 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa loistavalta idealta. Pitää kokeilla. Täytteen kanssa voikin käyttää mielikuvitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä purkit sai kätevästi tyhjennettyä tähän. Voiyrttiseoskin kuulostaisi herkulta.

      Poista