tiistai 2. kesäkuuta 2015

Perunarieska

Perunarieska, ohut perunaleipä perunamuusin tähteistä. Nyt on viimeinen hetki käytää ylivuoteiset, mahdollisesti jo hiukan itäneet perunat. Uusia perunoita odotellessa kannattaa keitellä iso kattilallinen perunamuusia ja leipoa lopusta muusista rieskoja. Helppo perunaherkku, joka on ehdottomasti parasta oikeasta muusista. Perunamuusiin nokare voita, perunan keitinvettä ja tilkka kermaa tai maitoa, suolaa ja mausteita. Rieskataikinaan laitoin heraa ja päiväyksen ylittänyttä kirnupiimää mutta maito tai vesikin käy. Rieskat maistuvat parhaalta vähän jäähtyneenä, päälle vain sipaisu itse tehtyä levitettä.
 
Perunarieskat
 
5 dl kirnupiimää, heraa, maitoa tai vettä
1/2 hiiva (25g)
1-2 rkl siirappia
2 dl ohrajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
noin 7 dl perunamuusia
2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
(tilkka tryffeliöljyä)
 
Sekoita taikinan ainekset keskenään, taikina tarttuu käsiin. Anna taikinan kohota 1/2-1 tuntia. Nostele pellille tasakokoisia kekoja ja ripottele päälle vähän jauhoja, taputtele rieskat noin 1/2 cm paksuisiksi. Laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen, itse paistoin leivinuunissa hyvässä lämmössä. Rieskat ehtivät kohota uunin lämmetessä. Paista 20-25 minuuttia, rieskan koosta riippuen niin, että molemmat puolet ovat kauniin kullanruskeat. Leivinuunissa paistaessa käänsin rieskat välillä, sillä ne paistuivat alapinnaltaan joutuisasti.
 

Perunarieska on parasta hiukan jäähtyneenä, mutta säilyy kyllä muutaman päivän.
 

1 kommentti: