torstai 18. kesäkuuta 2015

Grillilohi aasialaisittain

Grillattua lohta, aasialaiset mausteet ja juhannus! Helppo ja nopea kalaherkku juhannuspöytään. Thaikeittiön yksinkertaiset mausteet antavat grillilohelle potkua ja vaihtelua. Kastike keitetään kasaan  ja lisäkkeeksi sopii vaikkapa riisi. Lohta ei kannata grillata kuivaksi vaan se saa jäädä punertavaksi. Kala on helpoin grillata halsterissa, jolloin sitä voi kääntää usein ja kala säilyy ehjänä. Itse grillaan ensin nahkapuolelle hyvän värin ja sitten useamman kerran kääntäen myös toinen puoli saa väriä ja kala kypsyy tasaisesti. Kala on valmis, kun lihassyyt irtoavat helposti toisistaan. Puugrillissä ruokaan tulee ihana aromi.
 
Grillilohi aasialaisittain
 
700-800 g lohifile
 
marinadi:
 
pätkä inkivääriä hienonnettuna
1 rkl ruokosokeria
1/2 dl soijaa (Kikkoman makea soija)
1 sitruunaruoho hienonnettuna
 
kastike:
 
8 rkl kookosmaitoa
3 rkl
1 rkl kalakastiketta
1 limen mehu
4 rkl ruokosokeria
(hienonnettua inkivääriä ja sitruunaruohoa)
 
lisäksi:
 
hienonnettua kevätsipulia
hienonnettua chiliä
tuoretta korianteria
paahdettuja cashewpähkinöitä
keitettyä riisiä (basmati, jasmiini)
 
Laita kala nahkapuoli alaspäin reunalliseen vuokaan, kaada soijakastike kalan päälle ja ripottele muut aineet kalan pintaan. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
Laita kastikeainekset kattilaan ja keitä kokoon niin, että kastike hiukan sakenee. Anna jäähtyä.
Paahda cashew-pähkinöitä (kourallinen) kuivalla pannulla kunnes saava hiukan väriä. Sammuta levy ja lorauta tilkka makeaa soijaa ja sekoita. Varo polttamasta. Nosta jäähtymään.
 
Pyyhi kalan päältä marinadi ja grillaa kala, se valmistuu grillistä riippuen noin 15-20 minuutissa. Tarjoile riisin kanssa, ripottele päälle hienonnettua chiliä, kevätsipulia, korianteria ja cashewpähkinöitä.
 
 
Kirpeän mausteinen kastike lämmittää makunystyjä koleanakin juhannuksena!

 
Juuri kalan kokoisessa vuokassa marinadi pysyy kohteessa ja kala maustuu paremmin. Kalan voi myös kääntää marinoitumisen aikana. Resepti syntyi sivutuotteena taannoisen Kikkoman-yhteistyökamppiksen reseptiä, kananpojan grillivartaita kehitellessä.

 
Leppoisaa ja herkullista juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti