keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pähkinäinen taatelileipä

Pähkinätaatelileipä, taatelipähkinäleipä, piimälimppu, jogurttilimppu, hävikistä herkuksi leipä. Aina kun lämmittää leivinuunia, pitää miettiä, mitä kaikkea siellä voisi samalla kypsentää. Turkkilaisen pizzan ja muiden pikkupizzojen jälkeen paistoin pari limppua. Hävikin vähentämisvimmassa käy joskus niin, että lopputulos ei ollutkaan kovin onnistunut, joskus se jopa epäonnistuu totaalisesti. Silloin hävikki on suorastaan kaksinkertainen. Tällä kertaa leivät onnistuivat yli odotusten!
Siskot kokkaa blogista huomasin viikunaleivän ohjeen, joka innoitti käyttämään aikaa sitten vanhaksi menneen mustaherukka-vanilja-soijajogurtin. Jokusen viikkoa takaperin tein saksanpähkinäleipää, jonka maku ja tuoksu olivat huumaavat. Nytpä olikin oiva tilaisuus heittää taikinaan pähkinäpussien jämiä, jääkaappiin unohtuneet taatelit ja muutakin. Ainesuhteet ovat kovin viitteellisiä, leipää tehdessä jauhoja ei aina tule mitattua. Kunhan vaaleita jauhoja on riittävästi sitkon aikaan saamiseksi, voi sekaan heittää kaikenlaista makua antamaan... Taikinaa täytyy tarkkailla ja välillä tunnustella, mikäli kone hoitaa vaivaamisen. Liika jauho on pahasta, mutta liian löysästä taikinastakin on vaikea saada hyvää leipää. Leipätaikinan voi hyvin tehdä edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan, maku vain paranee. Jos jogurtissa ei ole makeutta, siirappia kannattaa laittaa reilusti enemmän.

Taatelileipä (2 isoa)

1 l jogurttia tai piimää (soija, mustaherukkavanilja)
2-3 dl vettä
50 g hiivaa
1 -2 rkl muscovadosiirappia
noin 1 kg vehnäjauhoja ainakin
noin 2-3 dl ruisjauhoja
noin 1 dl Kuidukas-lesesekoitusta
noin 1-2 dl ruishiutaleita
2 tl  fenkolinsiemeniä
2 tl juustokuminaa
2 tl Balin sahramia
1 rkl suolaa
kourallinen taateleita, kivet poistettuna
pari kouralllista pähkinöitä: saksanpähkinä,
pekaanipähkinä, hasselpähkinä
kurpitsansiemeniä puoli desiä

Liota hiiva jogurttiin. Lisää hiukan vehnäjauhoja ja siirappi, sekoita ja anna seistä puoli tuntia. Lisää ruishiutaleet, leseet ja osa vehnäjauhoista ja vaivaa. Lisää mausteet, ruisjauhot ja vielä vehnäjauhoja niin, että saat pehmeän taikinan. Lisää lopuksi suola ja vaivaa vielä viitisen minuuttia, koneella taikinaa saa huoletta vaivata kaikkiaan 15-20 minuuttia. Lisää lopuksi taatelit ja pähkinät. Laita taikina öljyttyyn kannelliseen astiaan, lorauta taikinan pinnalle vielä öljyä. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Jaa taikina kahtia, ripota hiukan vehnäjauhoja ja painele kasaan ja muotoile leiviksi. Kohota liinan alla tunti tai kaksi. Paista 250-200 asteisessa sähköuunissa noin 40 minuuttia, kunnes ovat kypsiä, kypsän leivän pohja kumisee sitä kopauttaessa. Omani paistoin leivinuunissa noin 260-280 asteessa. Malta mielesi ja anna leipien jäähtyä ritilällä, ne on silloin helpompi leikata ja maku ja rakenne ovat paremmat kuin kuumassa leivässä.


Lämpimänä leipä tuoksui kovin mustaherukalle, ja värikin oli jännä. Ei maltettu odotella jäähtymistä ja maistettiin, hyvää oli! Tämä leipä on kuitenkin seuraavana päivänä vielä parempaa! Mustaherukan tuoksu hävisi ja tilalle tuli oikea leivän tuoksu.Taatelit pitävät leivän sopivan kosteana ja pähkinät ja mausteet antavat ihania vivahteita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti