keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Hummus ja baba ghanoush, kirja-arvostelu

Lähi-Itä on ruokamaailmalla pinnalla. Hummus, baba ghanoush, tahini, pitaleipä, falafel; nehän sopivat hyvin myös katukeittiöön. En ole ihan varma, olenko joskus tehnyt itse hummusta, baba ghanoushia kylläkin, mutta siitäkään ei ole tarkempaa muistikuvaa. Nyt korjataan tämä puute ja samalla aloitetaan purkaa rästiin jääneitä hommia. Useampikin arvostelukappale keittokirjoja odottaa kommenttiaan olohuoneen lattialla. Nimittäin kirjahyllyä ei vielä ole (eikä muuten olkkariin tule, minne, se on vielä mietinnän alla) ja lähellä sohvaa kallistelevat keittokirjapinot antavat sopivasti innoitusta tulevia aterioita varten. Kun tapana on sorkkia kaikkia reseptejä ja muunnella niitä enemmän tai vähemmän, kirja-arvostelun tekeminen voi olla vähän hankalaa. Tällä kertaa pysyin kuitenkin ruodussa.
Liemessä-blogista ja Blogiringistä tutun Jenni Häyrisen Katukeittiö Parempaa roskaruokaa on ollut silmäilyn alla useamminkin. Taidokkaita kuvia pitää tietty ihailla. Moni resepti on entuudestaan tuttu, mutta useassa ohjeessa tarkemmin tutustuessa viehättää yksinkertaisuus. Kovin monia aineita ei välttämättä tarvita ja lopputulos on herkullinen. Näitä kahta, kikherneistä ja tahinista pyöräytettyä hummusta ja munakoisosta valmistettua baba ghanoushia testattiin meillä viikonloppuna. Nämä tahnat sopivat vaikkapa grilliruualle tai brunssille. Meillä niitä nautittiin leivän ja falafel-pyöryköiden kyytipoikana. Tahinia saa hyvinvarustelluista marketeista, Punnitse- ja säästä - tai etnisistä kaupoista.
 
Hummustahna
 
1 prk kikherneitä säilykkeenä
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä
3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
0.5 dl vettä
suolaa
 
paprikajauhetta
 
Laita kikherneet, öljy, sitruunanmehu, valkosipulit, tahini tehosekoittimeen ja anna käydä tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta suolalla ja tarjolle laittaessa lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele vähän paprikajauhetta.
 
Baba ghanoush
 
2 munakoisoa
1 dl tahinia
1 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus jauhettua kuminaa (jeeraa)
 
mustapippuria
 
Paahda munakoisoja uunissa grillivastuksen alla 225 asteessa puolisen tuntia välillä käännellen. Vaihtoehtoisesti grillauksen voi suorittaa avotulella tai grillissä. Kuori saa mustua, munakoisot kypsyvät pehmeiksi. Anna hetki jäähtyä ja poista kuoret. Laita kulhoon muiden ainesten kera ja soseuta sauvasekoittimella. Koristele annos oliiviöljyllä, persiljalla tai korianterilla.
 

Hummustahna oli oikein miellyttävää, sitruuna raikastaa kovasti.
 

Ihana, kaunis munakoiso.


Munakoison ystävän herkku! Sen verran reseptistä poikkesin, että viimeiset nuutuvat korianterinlehdet hienonsin joukkoon, eihän niitä sovi pois heittää! Hiukan sitruunankuorta päätyi koristeeksi myös.
 
Vinkki: Jennin kirja on hyvä lahjaidea vaikkapa äidille tai ylioppilaalle!

2 kommenttia:

  1. Onpa hyvän kuulloinen baba ghanoush ohje!

    Pieni lisävinkki hummukseen: Jos jaksaa kuoria jokaisen kikherneen saa tahnasti ihan käsittämättömän pehmeän. Nousee ihan uudelle levelille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, vaikka näpertäjä välillä olenkin, herneiden kuorimiseen ei ehkä hermot riitä :)

      Poista