maanantai 27. huhtikuuta 2015

Matchakakku

Matchatee; matchapähkinäkakku tai matchakakku seesaminsiemenistä, gluteeniton kahvikakku, josta syntyy kuorrutteella astetta juhlavampi kahvipöydän kakku. Matcha on hienoksi jauhettu japanilainen vihreä tee ja sopii myös hyvin ruuanlaittoon. Matcha sopii hyvin valkosuklaan kylkeen ja muistan tehneeni matchavalkosuklaajäätelöä sekä vähän erikoisempaa valkosuklaamatchakastiketta kalalle.
Suolaa ja hunajaa-blogin Jonna oli tehnyt matchapistaasipähkinäkakkua, joka kuulosti niin herkulliselta, että päätin kokeilla.
Viime viikkoina meidän keittiössä on ollut oikea hävikistä herkuksi kampanja; kaikki kaapit on koluttu ja siemen- ja pähkinäpussinpohjat on koetettu leipoa leiviksi ja milloin miksikin. Seesaminsiemeniä oli kaksin pussein ja vielä mustiakin yksi satsi, joten päätin kokeilla niitä tähän kakkuun; ehkäpä halvamainen tai tahinintyyppinen aromi olisi lopputuloksena? Lisäksi tein kakusta gluteenittoman, mutta hyvin tavallisiakin vehnäjauhoja voi käyttää, niillä kakku on todennäköisesti vähemmän murumainen. Kuorrutteen päätin jättää pois, mutta tuorejuustokuorrute antaisi kakkuun mukavasti kosteutta ja juhlavuutta. Näin arkena pelkkä tomusokerihuntu riittää. Gluteenittomien leivonnaisten kanssa käy herkästi niin, että kakun rakenne on tuoreeltaan oikein hyvä ja kostea, mutta vähänkin seisoessaan se tahtoo murentua. Niin tai näin, maku on silti hyvä, rakenne kevyen hiekkakakkumainen ja matchateen maku toimi hyvin myös seesamin kanssa. Matchateejauhetta saa ainakin maustekaupoista tai tilaamalla nettikaupoista.
 

 
Matchatee-seesamkakku
 
125 g pehmeää voita
2.5 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g seesamisiemeniä, valkoisia (osa mustia)
3 dl riisijauhoja tai muita gluteenittomia jauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 rkl matchajauhetta
1 limetin kuori
1/2 limetin mehu
1.5 dl kermaa
 
Voitele (pienen) kakkurenkaan reunat tai suihkuta vuokaspraylla ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Pellin tulee olla täysin suora, vääntymätön. Vaihtoehtoisesti leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Hienonna seesaminsiemenet. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan sekoittaen. Lisää lopuksi limetin kuori, limetin mehu ja kerma. Kaada kakkurenkaaseen/vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kakku on tikulla kokeillen kypsä. Irrota reunat vuoasta/renkaasta veitsellä ja anna jäähtyä. Poista vuoka, ripottele tomusokeria päälle.
 

2 kommenttia:

  1. Mahtavan näköinen kakku, ja tuo murumainen koostumus näyttää täydelliseltä!

    VastaaPoista