torstai 9. huhtikuuta 2015

Kerttu-mummon marjakiisseli

Kiisseli, marjakiisseli, raparperimansikkakiisseli. Yksinkertainen herkku, helpppo jälkiruoka tai välipala, jota meidän perheessä ei juuri ole harrastettu. Entisaikoina kiisselikulho lienee ollut lähes aina valmiina kylmäkaapin hyllyllä, mutta tänä päivänä sitä voi melkein pitää jo perinneherkkuna. Tähän aikaan vuodesta melkeinpä kaikki mitä pakastimen antimista valmistaa, on hävikistä herkuksi ruokaa, sillä pakastimen pitäisi olla kohtapuoleen tyhjillään ottamaan vastaan kesän herkkuja.
Kiisseliohjetta varten vilkaisin vanhaa Kaarinan keittokirjaa vuodelta 1953, eikä sieltä ihan vastaavaa kiisseliä löytynyt mutta perunajauhojen määrä kuitenkin. Lie Kerttu-mummoni tehnyt aikoinaan kiisseleitä, siitä minulla ei ole muistikuvaa, muta monesta muusta herkusta kuitenkin, kuten mykyrokasta (tykkäsin siitä lapsena kovasti!), kermaporkkanoista, ruisleivästä... Marjakiisseli vie ajatukset mummolaan ja vanhaan tupaan, joten olkoon kiisseli Kerttu-mummon. 
Aineksia ei montaa tarvita, ja marjoja tai hedelmiä voi käyttää oman maun mukaan. Pohjana on vesi ja itse mehustettu punaherukkamehu, eikä lisättyä sokeria tarvita. Kiisselin makeuden voi päättää itse laimentamalla mehua sopivassa suhteessa. Raparperit lisäsin keittovaiheessa jäisinä, mansikat jäisinä valmiiseen kiisseliin, silloin niiden rakenne säilyy paremmin. Jo koulun kotitaloustunnilta jäi mieleen, että perunajauhojen lisäämisen jälkeen kiisseli kiehautetaan nopeasti; kattila otetaan levyltä muutaman kunnon pulpahduksen jälkeen, muutoin kiisseli maistuu perunajauhoilta.

Kerttu-mummon raparperimansikkakiisseli

vettä ja
laimentamatonta mehua (punaherukka)
yhteensä 1.5 litraa
1/2 l raparperia
1 l mansikoita
perunajauhoja 8 rkl (4 rkl/l nestettä)

Lisää kattilaan vesi, mehu ja raparperit. Kiehauta. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja lisää sekoittaen. Kiehauta, nosta pois levyltä. Lisää jäiset mansikat ja sekoita. Jäähdytä. Nauti sellaisenaan tai maidon kanssa. Juhlavan jälkiruuan saa lusikallisella kermavaahtoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti