sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Luumua luumua, kolmen ruokalajin verran.


Kuivattu luumu ei ihan ensimmäisenä tule mieleen, kun valitsee raaka-aineita ruokaan. Sunsweet-reseptihaasteessa Luovasti luumusta mielikuvitusta tarvittiin, sillä luumukaurapuurot ja sekametelisopat on jo keksitty. Luumut jalostuivatkin sitten kolmen ruokalajin menuksi, ja luumu on tosiaankin näiden ruokien pääraaka-aine. On kyllä sanottava, että sana kuivattu johtaa tässä kohden harhaan; sen verran mehukkaita ja kosteita nämä luumut ovat ja niitä saa myös täysin säilöntäaineettomina.
Kisassa myös ruuan ulkonäkö ratkaisee. Päivänvaloa odotellessa postaus jäikin viime metreille, ja kun vielä nettiyhteyskin pätki, reseptit tulevat nyt yhtenä pompsina.
Alkupalojen täyte riittää ainakin 20 luumuun. Pari kolme per nenä riittää mainiosti alkupalaksi, mutta seisovaan pöytään näitä on helppo tehdä enemmänkin.
Risotossa yhdityy monta lempiraaka-ainettani johon luumun makeus sopii mielestäni hyvin.
Luumuleivoksia en halunnut äkkimakeiksi. Rosmariini antaa mukavaa metsäistä makua brandylla maustetulle luumulle ja vaniljalle.



Pekoniluumut

kuivattuja Sunsweet-luumuja
1 dl ricottajuustoa
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria
½ dl panko-korppujauhoja
½ dl parmesanlastuja/raastetta
tuoreita salvianlehtiä
pekonisiivuja

Puolita pekonisiivut. Hienonna valkosipuli, yhdistä täyteaineet, mausta suolalla ja pippurilla. Paina luumun sisään lusikallinen täytettä, laita täytteen päälle salvianlehti ja kääri luumu puolikkaaseen pekonisiivuun ja kiinnitä hammastikulla. Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes pekoni rapsakoituu, noin 10 minuuttia. Tarjoa mieluiten lämpimänä, kun pekoni on vielä rapeaa.


Luumurisotto splettihelmistä 4:lle

4 dl spelttihelmiä
öljyä (oliivi)
1 pkt Sunsweet-luumuja (200 g)
1 sipuli
1 solovalkosipuli
kuivaa sherryä
½ punainen ja ½ vihreä chili
1 sellerinvarsi
vuohenjuustoa tanko
suolaa, pippuria
pecorino-juustoa
lehtipersiljaa
kanalientä
kourallinen saksanpähkinöitä
lehtipersiljaa
raastettua sitruunan kuorta

Kuutioi luumut pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Kaada päälle n. ½ dl kuivaa sherryä ja jätä maustumaan. Hienonna sipulit. Halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna. Leikkaa sellerinvarsi pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna pannulla loraus öljyä ja freesaa sipuleita hetki. Lisää spelttihelmet ja pyörittele taas hetki. Lisää kunnon loraus kuivaa sherryä ja anna sherryn haihtua. Lisää vähitellen kuumaa kanalientä samalla sekoittaen. Kymmenisen minuutin kuluttua lisää chilit ja selleri, jatka kanaliemen lisäämistä. Spelttihelmet kypsyvät al denteksi noin 20 minuutissa. Lisää lopuksi vuohenjuusto nokareina, pippuria myllystä ja tarkista suola. Ota risotto pois liedeltä, lisää tarvittaessa vielä tilkka kuumaa kanalientä. Sekoita joukkoon vähän pienennetyt saksanpähkinät ja lehtipersiljasilppua, annostele lautasille ja raasta päälle pecorinojuustoa ja sitruunan kuorta.


Luumuleivokset 12 kpl

Murotaikinapohja maustetaan rosmariinilla, brandylla maustetut luumut peitetään creme patissierella. Muutama tippa rosmariinivaniljaöljyä, raastettua sitruunan kuorta ja tomusokeria vielä päälle.

½ pkt (100 g) Susnweet luumuja
brandya

Pilko luumut kuutioiksi, laita pieneen kulhon ja kaada sen verran brandya päälle, että luumut peittyvät. Jätä maustumaan.

Rosmariinivaniljaöljyyn:

kourallinen tuoretta rosmariinia
n. 1 dl mautonta (esim. maapähkinä) öljyä
½ vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja poista siemenet. Laita rosmariinin neulaset ja tilkka öljyä leikkuriin tai talouskoneeseen ja aja hienoksi. Jos neulaset ovat kovin kuivia, lämmitä seosta hetki kattilassa vaniljatangon kanssa ja jätä maustumaan. Lisää loppu öljy ja siivilöi harson läpi. Lisää vaniljansiemenet. Ota talteen harsoon jäävä tahna.

Creme patissiere

1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
4 keltuaista
80 g sokeria
30 g maissitärkkelystä
25 g voita

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet, laita kaikki maidon kanssa kattilaan, kuumenna lähelle kiehumispistettä. Nosta syrjään ja anna maustua. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää seokseen maissitärkkelys. Poista vaniljatanko maidosta, kuumenna uudelleen ja sekoita osa keltuaisvaahtoon. Kaada seos maidon joukkoon kattilaan sekoittaen. Kuumenna, älä keitä. Seos sakenee huomattavasti. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa joukkoon voi. Mikäli seokseen tulee paakkuja, paseeraa siivilän läpi.

Muropohja:

125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
2.5 dl vehnäjauhoja
½-1 tl pilkottua tuoretta rosmariinia tai rosmariiniöljyn valmistuksesta jäänyttä tahnaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet ja lisää nopeasti joukkoon. Älä vaivaa enää. Lisää rosmariini (rosmariinitahna). Laita taikina kylmään tasaantumaan. Jaa taikina 12 osaan ja painele taikina leivosvuokien (italilalaiset leivosvuoat, kertakäyttöiset) pohjalle ja reunoille. Laita kylmään n. puoleksi tunniksi. Laita päälle hiukan rutisteltu paperinen muffinssivuoka ja täytä se paistokuulilla tai kuivilla herneillä. Paista pohjia 180 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pohjat ovat lähes kypsiä. Poista kuulat ja muffinssivuoat.

Laita jokaiseen leivokseen lusikallinen luumuja, peitä creme patissierellä ja laita luumunpalanen vielä koristeeksi. Paista 10 minuuttia ja anna jäähtyä. Lorauta leivosten päälle tilkka rosmariinivaniljaöljyä ja raasta hiukan sitruunankuorta. Ripota päälle vielä tomusokeria.


Sunsweet lahjoitti reseptien kehittelyyn käytetyt luumut sekä mahdollisuuden osallistua ruokastailaus ja kuvaustapahtumaan.

5 kommenttia:

  1. Oletpa ollut ahkerana, hieno menu. Ollut todella mielenkiintoista seurailla, miten erilaisia ruokia luumusta on saatu aikaa. Etukäteen tuntui aika haastavalta raaka-aineelta. Viikon päästä siis nähdään!

    VastaaPoista
  2. Hieno menu! Tämä oli kyllä tosi hauska kisa kun ei ole joulua lukuun ottamatta tullut käytettyä kuivattuja luumuja. Pian nähdään!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jonna ja Terhi! Herkkuja näkyi olevan teidän reseptit, kaikilla osallistujilla mukavasti erilaisia.

    VastaaPoista
  4. Kyllä minä näin luumuisen menun söisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna, risottoa ja pekoniluumuja on tehty jo pari kertaa, toimivat hyvin.

      Poista