Kisassa myös ruuan ulkonäkö ratkaisee. Päivänvaloa odotellessa postaus jäikin viime metreille, ja kun vielä nettiyhteyskin pätki, reseptit tulevat nyt yhtenä pompsina.
Alkupalojen täyte riittää ainakin 20 luumuun. Pari kolme per nenä riittää mainiosti alkupalaksi, mutta seisovaan pöytään näitä on helppo tehdä enemmänkin.
Risotossa yhdityy monta lempiraaka-ainettani johon luumun makeus sopii mielestäni hyvin.
Luumuleivoksia en halunnut äkkimakeiksi. Rosmariini antaa mukavaa metsäistä makua brandylla maustetulle luumulle ja vaniljalle.
Pekoniluumut
kuivattuja Sunsweet-luumuja
1 dl ricottajuustoa
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria
½ dl panko-korppujauhoja
½ dl parmesanlastuja/raastetta
tuoreita salvianlehtiä
pekonisiivuja
Puolita pekonisiivut. Hienonna valkosipuli, yhdistä
täyteaineet, mausta suolalla ja pippurilla. Paina luumun sisään lusikallinen
täytettä, laita täytteen päälle salvianlehti ja kääri luumu puolikkaaseen
pekonisiivuun ja kiinnitä hammastikulla. Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes
pekoni rapsakoituu, noin 10 minuuttia. Tarjoa mieluiten lämpimänä, kun pekoni on vielä rapeaa.
Luumurisotto splettihelmistä 4:lle
4 dl spelttihelmiä
öljyä (oliivi)
1 pkt Sunsweet-luumuja (200 g)
1 sipuli
1 solovalkosipuli
kuivaa sherryä
½ punainen ja ½ vihreä chili
1 sellerinvarsi
vuohenjuustoa tanko
suolaa, pippuria
pecorino-juustoa
lehtipersiljaa
kanalientä
kourallinen saksanpähkinöitä
lehtipersiljaa
raastettua sitruunan kuorta
Kuutioi luumut pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Kaada
päälle n. ½ dl kuivaa sherryä ja jätä maustumaan. Hienonna sipulit. Halkaise
chilit, poista siemenet ja hienonna. Leikkaa sellerinvarsi pieniksi kuutioiksi.
Kuumenna pannulla loraus öljyä ja freesaa sipuleita hetki. Lisää
spelttihelmet ja pyörittele taas hetki. Lisää kunnon loraus kuivaa sherryä ja anna
sherryn haihtua. Lisää vähitellen kuumaa kanalientä samalla sekoittaen.
Kymmenisen minuutin kuluttua lisää chilit ja selleri, jatka kanaliemen
lisäämistä. Spelttihelmet kypsyvät al denteksi noin 20 minuutissa. Lisää
lopuksi vuohenjuusto nokareina, pippuria myllystä ja tarkista suola. Ota
risotto pois liedeltä, lisää tarvittaessa vielä tilkka kuumaa kanalientä.
Sekoita joukkoon vähän pienennetyt saksanpähkinät ja lehtipersiljasilppua, annostele lautasille ja raasta päälle pecorinojuustoa ja sitruunan kuorta.
Luumuleivokset 12 kpl
Murotaikinapohja maustetaan rosmariinilla, brandylla maustetut luumut peitetään creme patissierella. Muutama tippa rosmariinivaniljaöljyä, raastettua sitruunan kuorta ja tomusokeria vielä päälle.
½ pkt (100 g) Susnweet luumuja
brandya
Pilko luumut kuutioiksi, laita pieneen kulhon ja kaada sen verran brandya päälle, että luumut peittyvät. Jätä maustumaan.
Rosmariinivaniljaöljyyn:
kourallinen tuoretta rosmariinia
n. 1 dl mautonta (esim. maapähkinä) öljyä
½ vaniljatanko
Halkaise vaniljatanko ja poista siemenet. Laita rosmariinin
neulaset ja tilkka öljyä leikkuriin tai talouskoneeseen ja aja hienoksi. Jos
neulaset ovat kovin kuivia, lämmitä seosta hetki kattilassa vaniljatangon
kanssa ja jätä maustumaan. Lisää loppu öljy ja siivilöi harson läpi. Lisää
vaniljansiemenet. Ota talteen harsoon jäävä tahna.
Creme patissiere
1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
4 keltuaista
80 g sokeria
30 g maissitärkkelystä
25 g voita
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet, laita kaikki maidon
kanssa kattilaan, kuumenna lähelle kiehumispistettä. Nosta syrjään ja anna
maustua. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää seokseen maissitärkkelys.
Poista vaniljatanko maidosta, kuumenna uudelleen ja sekoita osa
keltuaisvaahtoon. Kaada seos maidon joukkoon kattilaan sekoittaen. Kuumenna,
älä keitä. Seos sakenee huomattavasti. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa joukkoon
voi. Mikäli seokseen tulee paakkuja, paseeraa siivilän läpi.
Muropohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
2.5 dl vehnäjauhoja
½-1 tl pilkottua tuoretta rosmariinia tai rosmariiniöljyn
valmistuksesta jäänyttä tahnaa
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna. Sekoita
kuivat aineet ja lisää nopeasti joukkoon. Älä vaivaa enää. Lisää rosmariini (rosmariinitahna).
Laita taikina kylmään tasaantumaan. Jaa taikina 12 osaan ja painele taikina
leivosvuokien (italilalaiset leivosvuoat, kertakäyttöiset) pohjalle ja reunoille. Laita kylmään
n. puoleksi tunniksi. Laita päälle hiukan rutisteltu paperinen muffinssivuoka
ja täytä se paistokuulilla tai kuivilla herneillä. Paista pohjia 180 asteessa
n. 10-15 minuuttia, kunnes pohjat ovat lähes kypsiä. Poista kuulat ja
muffinssivuoat.
Laita jokaiseen leivokseen lusikallinen luumuja, peitä creme
patissierellä ja laita luumunpalanen vielä koristeeksi. Paista 10 minuuttia ja
anna jäähtyä. Lorauta leivosten päälle tilkka rosmariinivaniljaöljyä ja raasta
hiukan sitruunankuorta. Ripota päälle vielä tomusokeria.
Sunsweet lahjoitti reseptien kehittelyyn käytetyt luumut sekä mahdollisuuden osallistua ruokastailaus ja kuvaustapahtumaan.
Oletpa ollut ahkerana, hieno menu. Ollut todella mielenkiintoista seurailla, miten erilaisia ruokia luumusta on saatu aikaa. Etukäteen tuntui aika haastavalta raaka-aineelta. Viikon päästä siis nähdään!
VastaaPoistaHieno menu! Tämä oli kyllä tosi hauska kisa kun ei ole joulua lukuun ottamatta tullut käytettyä kuivattuja luumuja. Pian nähdään!
VastaaPoistaKiitos Jonna ja Terhi! Herkkuja näkyi olevan teidän reseptit, kaikilla osallistujilla mukavasti erilaisia.
VastaaPoistaKyllä minä näin luumuisen menun söisin!
VastaaPoistaKiitos Nanna, risottoa ja pekoniluumuja on tehty jo pari kertaa, toimivat hyvin.
Poista