perjantai 6. maaliskuuta 2015

Helppo ja maistuva karjalanpaisti ja naistenpäivä

Karjalanpaisti on maukas pataruoka, helppo perinneruoka, joka syntyy melkein itsestään. Nyt joka mies  hopi hopi ruokakauppaan ja valmistamaan tätä herkkua naistenpäiväksi! Saa perheen naisväki vapaapäivän keittiöstä. Valmisteluihin menee kymmenkunta minuuttia ja paistin hautuessa voi hilpaista vaikka mäkeen tai lenkille. Muistelen, etten ole eläissäni tätä ruokaa valmistanut, enkä muuten nytkään! Hyvillä mielin siis istun valmiiseen pöytään nauttimaan jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä; viimeksi sain parasta hernekeittoa ikinä.

Tästä satsista riittää parin litran valurautapataan, eli isommallekin porukalle tai useammaksi päiväksi. Meillä paisti hautui ilman kantta yön yli leivinuunin jälkilämmössä. Kaveriksi perinteiset keittoperunat tai juuripersiljaperunamuusi. Karjalanpaistilihoja saa valmiina sekoituksena lihatiskistä tai valmispakkauksina; nautaa ja possua. Tähän lisättiin vielä pekonipaketti pois kuleksimasta.

Karjalanpaisti

800 g karjalanpaistilihaa, kuutioitua naudan- ja possunlihaa
1 paketti pekonisiivuja (170g)
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 porkkanaa
4 laakerinlehteä
kokonaisia maustepippureita
kokonaisia mustapippureita
suolaa
vettä

Kuori ja siivuta sipuli, samoin valkosipuli. Kuori ja viipaloi porkkana. Laita pataan kerroksittain liha ja kasvikset, mausta. Lisää vettä reilusti niin, että liha ja kasvikset peittyvät ja ylikin (leivinuunissa nesteet haihtuvat sähköuunia reippaammin). Pitkään hauduttaessa nestettä haihtuu yllättävän paljon. Tässä tapauksessa nestettä oli piri pintaan illalla uuniin laittaessa, aamulla jäljellä noin puolet. Sähköuunissa arvioisin, että vähintään 3-4 tuntia miedossa n. 150-175 asteen lämmössä voisi riittää. Kannen voi tarvittaessa laittaa päälle ja lihojen kyspyyttä testata, pitkä hadutus takaa murean, suussa sulavan lihan ja  maukkaan liemen.

Juuripersilja-perunamuusi

500 g juuripersiljaa
500 g jauhoisia perunoita
n. 50 g voita
maitoa, keitinvettä
suolaa, pippuria, muskottipähkinää

Keitä kuoritut lohkotut juuripersiljat ja perunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota keitinvettä hiukan talteen, valuta juurekset. Lisää kattilaan voi ja survo muusiksi. Lisää keitinvettä ja maitoa niin, että saat notkean muusin. Minusta muusiin saa jäädä sattumia. Mausta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti