sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kumman kaa?- valkuaista kahdessa pakkauksessa

Paljon valkuaisia leivonnassa käyttävänä haaveilin keltuaisettomista kananmunista. Viime viikolla silmään osuikin tv-mainos Two chicks- purkista. Pitihän sitä päästä kokeilemaan, varsinkin kun olin juuri saanut tuhottua parsakurssilta tähteeksi jääneen ämpärillisen valkuaisia. Ei löytynyt marketeista, mutta saman ketjun lähikaupasta kyllä.Kylmähyllystä löytyvä tuote on brittiläinen mutta valmistettu Belgiassa. 500 g purkkiin mahtuu 15 vapaan kananmunan valkuaista, lisänä on ainoastaan guarkumia sakeutusaineena ja ne on kevyesti pastoroitu. Säilyy avattuna 7 päivää. Myyjän kanssa purkkia etsiessä koettiin sellaista löytämisen riemua, että parasta ennen päivämäärä jäi tarkistamatta (huonosti muistan niitä kaupassa muutenkin katsoa); sehän oli mennyt, mutta pelastinpa purkin hävikiltä, ei nuo parissa päivässä pilaannu. Nestemäistä valkuaista suositellaan rasvattomana, kolesterolittomana, runsasproteiinisena ja vähäkalorisena korvaamaan kokonaiset munat missä tahansa ruoanvalmistuksessa; munakkaissa, kokkelissa, pannukakuissa, jälkiruoissa... Pakkaus riitti kolmeen macaron-taikinaan ja yhteen pikeeriannokseen.

Keltuaisten loppusijoitus macaroneja ja pikeeriä (valkuaistomusokerikuorrutus, Royal icing) tekevälle on välillä melkoinen ongelma. Halusin kokeilla, toimiiko tuote yhtä hyvin kuin n. vuorokautta aiemmin erotellut valkuaiset.

Purkkivalkuainen on hyvin lirua verrattuna seisotetunkin valkuaisen rakenteeseen. Se vatkautuu huomattavasti nopeammin ja vaahdossa on runsaasti volyymia. Macaronit onnistuivat kahdella kertaa erinomaisesti, keskimmäiset epäonnistuivat. Kolmen taikinan perusteella jäi vaikutelmaksi, että valkuaiset kannattaa vatkata melkoisen kovaksi vaahdoksi, sekoittaa siihen ensin väri ja sitten mantelitomusokeriseos; taikina vaatii pidemmän sekoitusajan oikean rakenteen löytymiseksi. Koekakku kannattaa tehdä.


Näiden kohdalla purkki ehti olla hetken kylmässä ja jätin valkuaisvaahdon vähän löysemmäksi ja voi olla, etten muistanut ravistaa purkkia. Ihanasti epäonnistuneita macaroneja, jotka menevät marenkeina missä tahansa jälkkärissä. Rakenne on jännä, "pienikuplainen" ja suussa sulava, ilmavan kevyt, mutta sisällä on samanlaista pehmeyttä kuin macaroneissakin. Siis erittäin hyvä marenkeihin!


Hyvin tämä toimii myös pikeerissä.
n. 0.8-0.9 dl valkuaista
1/4 tl viinikiveä (tai pari pisaraa sitruunamehua)
500 g tomusokeria

Viinikivi sekoitetaan hyvin valkuaiseen. Sen jälkeen lisätään tomusokeri. Yleiskoneen hitaimmalla nopeudella vatkataan 10 minuuttia. Värjätään ja ohennetaan käyttötarkoituksen mukaan tilkalla vettä.

Seuraavanakin päivänä pikeeri oli hyvin tasalaatuista, eikä normaalia veden erottumista ollut tapahtunut, kuten tuoreista valkuaisista tai valkuaisjauheesta tehtynä, oikein positiivinen havainto.

Paketin kyljessä komeilee vielä (englanninkielinen) lause: edullisempaa kuin erotella kananmunat. No, meillä tämä tehopakkaus maksoi 4.99 euroa. Pikaisesti katsottuna 10 kpl kenno vapaan kanan munia maksaa noin 2 euroa, jota pitäisin jonkinlaisena keskihintana.

Kannattaako siis hankkia? Ei hintansa puolesta, ja jos haluaa tukea kotimaisia kananmunan tuottajia, purkki kannattaa jättää hyllyyn. Mutta jos kananmunat ovat kaupoista loppu tai "vanhetettuja" valkuaisia ei juuri sinä päivänä ole jemmassa, tämä on hyvä hätävara (jos tuota jatkossa vielä kaupoista löytyy). Kun kuivatun valkuaisen, albumiinijauheen joutuu tilaamaan ulkomaisista leivontakaupoista, tämä tuote olisi sille varteenotettava ja erittäin toimiva vaihtoehto.

Tuskinpa siis viikottaiselle ostoslistalle päätyy, mutta nyt ovat taas valkuaiset loppu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti