lauantai 26. toukokuuta 2012

Hirvee makaronilaatikkoo

Useimmissa meissä asuu pieni hamsteri, toiset taas kantavat perimässään keräilytalouden aikaista geeniä; molemmat ominaisuudet aiheuttavat kesä- ja syksyaikaan levotona liikehdintää, jos ei lähipelloille ja metsiin niin ainakin torikojujen äärelle. Näinä aikoina viimeistään pitäisikin tehdä inventaario kodin pakasteosastolla; uuden sadon aikaan pakastemarjoja ja muita edellissyksyn herkkuja on vaikea perustella muulle ruokakunnalle. Paras konsti paniikinomaisten kiisselisulkeisten ja "tarvitaan ehdottomasti vielä yksi pakastin" lausahdusten sijaan olisi aloittaa pakastimen tyhjennys jo syksyllä, samalla kun vielä laukataan marja- ja sienimetsässä. Silloinhan saalis on parhammillaan ja keväällä taas kauden tuoreet vihannekset ja salaatit tekevät paremmin kauppansa.

Makaronilaatiikkoonkin saa tärvättyä hävikkiä, ei nyt kuitenkaan niitä marjoja, mutta ison kimpaleen ylivuoteista metsiemme kuningasta. Vähärasvainen liha säilyy oikein käsiteltynä pakastimessa hyvin, eikä niitä takarivin jemmapaloja kannata hyljeksiä. Munamaidon/kerman tilalle käy hyvin päiväyksen ylittänyt mascarponepurkki vedellä jatkettuna (ja tietysti ne munat). Jääkaapin alaloota on osoittautunut n. nolla-asteiseksi (kannattaa käyttää lämpömittaria): avaamaton ylipäiväinen juustoraaste oli ihan priimaa.

Jälkikasvu on toivonut koko viikon makaronilaatikkoa pennepastasta homejuustolla maustettuna; siihen sain samalla piilottaa vaivihkaa lempimaustettani tuoretta lipstikkaa :).

500 g pennepastaa
600-700 jauhelihaa
iso sipuli
puolikas soolovalkosipuli
loraus soijaa, pari rkl tomaattipyrettä, suolaa, pippuria, mausteita mielen mukaan
pari kouralista parsakaalin kukintoja (varren voi käyttää muuhun ruokaan)
melkein koko paketti homejuustoa (Aura)
1 prk mascarponea vedellä jatkettuna, yhteensä 5 dl (laita enemmän, vettä 5 dl)
3 kananmunaa
suolaa, pippuria
tuoretta timjamia, basilikaa, lipstikkaa
n. 100 g juustoraastetta

Keitä pennet melkein kypsiksi, valuta ja huuhtele. Ruskista jauheliha pannulla, lisää hienonnetut sipulit ja freesaa. Mausta. Kiehauta parsakaalit, valuta.


Laita pastaa kerros voideltuun uunivuokaan, sitten kerros jauhelihaa, puolet parsakaalista ja puolet homejuustosta murusteltuna, tuoreita yrttejä. Kerros pastaa, jauhelihaa, parsakaalit, homejuustoa, yrttejä ja loppu pasta. Sekoita mascarpone, vesi (5 dl)ja kananmunat , suolaa ja pippuroi ja kaada vuokaan.

Kypsennä 200 asteessa n. 30 minuuttia, lisää juustoraaste pinnalle ja paista vielä 10 minuuttia.




Lipstikka sopivasti annosteltuna korvaa vaikkapa lihaliemikuution. Laittaisin kyllä enemmän, mutta kaikki eivät siitä tykkää. Tämä laatikko jäi kuivahkoksi, joten lisäneste on tarpeen.

Yli kolmenkymmenen ruokabloggaajan Hävikistä herkuksi tempauksen tarkoituksena on innostaa vähentämään kotitalouksien ruokahävikkiä. Käy tsekkaamassa facebook-sivulla  ja osallistu tämän viikon kilpailuun! Palkinnon ottaisin mieluusti itselleni:(Kämp Groupin lahjoittama) Keittiömestarin viiden ruokalajin yllätysmenu kahdelle suositusviineineen ravintola Kämp Signessä ja Sami Tallbergin signeeraama Villiyrttikirja (palkinnon arvo 275 euroa ja lunastusaikaa 31.8.12 saakka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti