sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Risotto alle mele, noci e gorgonzola


 

Helmikuun ruokahaasteen (äänestämään pääset tästä) aiheena on viimeinen ateria, enkä kyllä tuosta saa muuta mielleyhtymää, kuin sen vihoviimeisen. Huvikseni googletin aiheesta ja erään jutun mukaan kokeilla olisi tapana huvittaa toisiaan suunnittelemalla toinen toistaan hienompia viimeisiä aterioita. Jos oikeasti viimeistä ateriaa saisin valita, niin en sitä itse laittaisi, vaan johonkin huippuravintolaan pitäisi päästä. Jos kunto ei siihen riittäisi, niin pitäisi hankkiutua hyviin väleihin maineikkaan kokin kanssa, että tämä saapuisi viimeiseen majapaikkaani, ja tietysti perillisenkin kanssa, rahaahan tuohon palaisi J. Toisekseen olisi hyvin vaikea valita mitään erityistä suosikkiruokaa, vaan tahtoisin jotain uutta ja yllätyksellistä, tietysti hyvän maun rajoilla!

Näissä ajatuksissa päädyn osallistumaan kilpailuun aiemmin kokemattomalla risotolla, jonka ohjeen löysin italialaisen A TAVOLA-lehden helmikuun numerosta (näitä lehtiä näköjään saa pyöreitä vuosia juhlivan tavaratalon lehtiosastoltakin, ei tarvitse matkustaa Italiaan hakemaan).

Yksinkertaisessa risotossa makeahko omena napakalla suutuntumalla ja pähkinän rouskahdus siellä täällä antavat kontrastia kermaiselle homejuustolle. Lisäsin ohjeeseen hiukan valkosipulia, homejuuston ja omenan määrää voi säätää omenien koosta ja juuston voimakkuudesta riippuen.

Ja jos suunnitelmat menisivät myttyyn, niin tämän jaksaisi kokata vähän heikommassakin hapessa.

neljälle

300 g risottoriisiä (Arborio tai Carnaroli)
1-2 omenaa koosta riippuen
125-200 g gorgonzolaa
kourallinen pekaanipähkinöitä
1 sipuli
hiukan valkosipulia
55 g voita
1 dl valkoviiniä
1.5 l kanalientä
suolaa, pippuria
ruohosipulia

Sulata reilu puolet voista ja kuullota siinä hienoksi silputtu sipuli ja valkosipuli, lisää sitten riisi ja pyörittele hetki. Lisää valkoviini ja anna haihtua, lisää sitten kanalientä vähän kerrassaan, aina edellisen satsin haihduttua, kunnes riisi on melkein al dente. Lisää omenakuutiot ja anna kypsyä hetken aikaa. Rouhi pähkinät pienemmäksi ja kuutioi juusto ja lisää joukkoon. Tarkista suola ja rouhi mustapippuria myllystä. Koristele ruohosipulisilpulla.


Tarkkasilmäisille tiedoksi; risotto oli rakenteeltaan kosteampaa, mutta ehti jo hyytyä; ruokansa kuvaava bloggaaja joutuu aina tyytymään haaleaan ruokaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti